Hoe belangrijk is social media voor mij?

Leestijd: 3 minuten
girl wearing blue dress while using smartphone
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Social media is eigenlijk niet meer weg te denken in onze huidige wereld. Heb je het niet, dan zou je een hoop misschien. Fear of missing out, of FOMO. Je zou er maar last van hebben. Maar dat was niet waar ik het deze keer over wilde hebben. Aan de hand van dit artikel ga ik bij mezelf na hoe belangrijk social media nou écht voor mij is. En zelf ben ik ook wel benieuwd wat de uitkomst is.

Het begon bij Hyves

Wie weet het nog? Ik vond deze eerste profielensite enorm fascinerend. Ik was er dan ook veel op te vinden. Nou ja, of het echt de eerste was betwijfel ik. Ik kan me ook nog CU2 herinneren. Wie kent dat nog?

Voor ik echt afdwaal, ik vond het een lange tijd heel fascinerend om zo contacten te (onder)houden. Na Hyves kwam natuurlijk al gauw Facebook. Toch was ik niet de eerste die een account daar aanmaakte.

Inmiddels heb ik Facebook, Instagram (meerdere), Tiktok en LinkedIn. Lang niet alles dus. Ik heb even meegedaan met de BeReal-hype, maar na een paar maanden was ik het beu dat ik elke dag een foto moest maken. En ook van iets langer geleden, Clubhouse, heb ik een tijdje aan mee gedaan.

Wat vind ik daar nou allemaal van?

Tsja, ik vind het veel. En eerlijk gezegd vind ik vooral Facebook en LinkedIn het minst leuk. LinkedIn hou ik wel aan voor zakelijk. Maar ik speel toch regelmatig met de gedachten om Facebook te deleten.

Instagram vind ik meestal leuk. Ik hou van foto’s en het zien en delen van foto’s. Voor mij was het oude Instagram ook de ideale social media. Jammer genoeg moet je tegenwoordig iets meer je best doen, wil je gezien worden.

Tiktok heb ik voor de cavia’s en een account voor mijn gedichten. Ik post er niet zo veel en kijk er zelf ook maar weinig op eigenlijk. Maar als ik post, doen ze het vaak wel aardig en dat is leuk. Maar het is voor mij niet als Instagram.

Zou ik het kunnen missen?

Of ik social media kan missen? Daar heb ik al eens eerder een onderzoekje over gedaan. Samen met een groep ondernemers deden we een social media detox. Ik mocht toen maar maximaal 2 uur per dag gebruik maken van social media. En dat ging me eigenlijk prima af. Tegenwoordig zit ik helaas weer op het dubbele. Maar het heeft geen zin om mezelf daar op te straffen. Daar ben ik ook klaar mee.
Ik weet wel dat het een gewoonte is geworden. Heb ik even niets te doen, dan open ik weer één van deze apps. En dan tikt de tijd toch wel hard aan. Deze gewoonte doorbreken vind ik heel lastig. Ook omdat ik vooral Instagram over het algemeen leuk vind. Ik kijk er ook – in de meeste gevallen – met plezier op.

Als ik écht de bezem er doorheen moest halen, dan zou ik alleen Instagram nog behouden. Daar kan ik eigenlijk alles mee wat ik zou willen. Foto’s delen, verhalen delen, tegenwoordig ook korte filmpjes. Daar wordt ik wel heel blij van. De rest zou ik prima kunnen missen. Alleen er mee stoppen, dat is dan weer net een stap te ver.

Is social media dan echt belangrijk voor mij?

Ik denk het niet. Wat ik al zei, ik denk dat het merendeel vooral een gewoonte is dat ik het gebruik op momenten dat ik even niks te doen heb. Het is een automatische beweging om even mijn telefoon te pakken en één van de apps (meestal Instagram) te openen.

Op vakanties kan ik prima zonder. Heerlijk vind ik dat zelfs. Dus zo belangrijk is het eigenlijk niet voor me dat ik het niet zou kunnen missen. Ik denk ook echt dat als ik het niet heb, het niet mis. Alleen het feit dat ik het wel heb, geeft mij redenen genoeg om het te gebruiken.

Hoe belangrijk is social media voor jou?

7 gedachten over “Hoe belangrijk is social media voor mij?

  1. Ik vind het leuk om soms op Instagram te kijken, maar echt belangrijk is het niet voor me. Het is vooral een makkelijke manier om te zien wat vrienden/bekenden doen. Ik zou prima zonder kunnen, maar zie geen reden om het te verwijderen – zoveel tijd besteed ik er niet aan. Vind die 2 uur voor de detox namelijk al veel, haha.

  2. Wat interessant. Ik ben dit jaar ook goed begonnen met, vooral mijn schermtijd, te minderen. Helaas heb ik dat maar een paar maanden volgehouden. Misschien ga ik er gewoon meteen weer eens mee starten. Het is toch eigenlijk allemaal maar tijdverspilling? Blijft lastig.

    1. Ja, mee eens hoor! Maar gek genoeg blijft het toch aantrekkelijk om steeds weer in dezelfde val te belanden. Heb ook veel bewondering voor mensen die dus veel offline kunnen zijn. Dat zou ik ook wel willen.

  3. Oh jaaa, Hyves! Daar zaten mijn kinderen ook op, en ik heb het ook even gehad. Nu gebruik ik vooral Facebook en Instagram een beetje. Maar die laatste begrijp ik niet zo goed.

  4. Social media is sinds ik mama ben geheel naar de achtergrond gegaan. Ik heb er gewoonweg ook geen tijd voor haha. Ik vind het niet belangrijk en post af en toe wat op Instagram maar kan ook makkelijk dagen zonder. Als we in Augustus weer weggaan zal die weer een telefoonloze vakantie worden. Heerlijk!

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings
%d