Persoonlijk

Ik deed mee aan een social media detox | Persoonlijk

Leestijd: 3 minuten
woman holding black smartphone
Photo by Tofros.com on Pexels.com

Social media, het vliegt je elke dag om je oren als je niet op past. Soms verdrink je uren in nutteloos scrollen, terwijl je in die tijd hele andere (leuke of belangrijke) dingen had kunnen doen. Het komt je misschien vast bekent voor. En zo niet, dan ben je in elk geval goed bezig!
Ik deed afgelopen week mee aan een social media detox. In dit blog artikel ga ik je mijn bevindingen hier over vertellen en wat mijn conclusie is van mijn eigen social media gebruik.

Niet alleen

Het scheelde dat ik het niet alleen deed, denk ik. Een onderneemster die ik op Instagram volg opperde dit plan in haar stories en vroeg of er animo was voor een groepje om elkaar te supporten tijdens de detox. Ik meldde mij daar meteen voor aan. Want ik wist ook wel dat ik veel te veel uren maakte op die telefoon. Mede dankzij dat social media heel goed weet hoe ze je er mee bezig kunnen laten houden.

De volgende dag nog werd er een app-groep aangemaakt en vertelden we onze doelen. Dat was ieder voor zich. Voor mij was dat om minder uren op social media door te brengen. Dat is (was) echt een doorn in het oog en in mijn tijd vooral. Een eerdere poging om te minderen was geen succes en ik hoopte dat het met deze support een betere stok achter de deur zou zijn.

Van 2,5 uur naar 2 uur per dag

Hoeveel uur ik hiervoor op social media zat, dat weet ik eigenlijk niet precies. Ik gok dat dat zo rond de 2,5 á 3 uur zat. Ik zette mijn limiet op mijn telefoon in op 2,5 uur social media per dag. Dit gold voor de apps Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn en NextDoor.
Maar na twee dagen merkte ik al dat hier voor mij geen uitdaging in zat. Wellicht dat ik dus al rond deze tijd op social media doorbracht. Ik besloot het terug te schroeven naar 2 uur per dag.

Makkelijker dan gedacht

Die 2 uur per dag gaan mij ook best goed af. Ik heb tijdens de detox geen 1x een melding gehad dat ik op mijn limiet zat. Dat vond ik een hele winst ten opzichte van mijn eerdere poging waarbij ik steeds weer een melding kreeg en toch nog eventjes de melding negeerde om iets te lezen.

Vaak was ik wel uitgekeken na 1 uur en 45 minuten. Dat vond ik erg fijn om te merken. Dan zou ik dus uit mezelf al bijna 1,5 uur winnen van nutteloze tijd op social media.

Hoe vul ik mijn tijd nu in?

Je zal wel denken, je hebt bijna 1,5 uur extra tijd gewonnen. En dat niet alleen. Ik zat sowieso veel op mijn telefoon. De hoeveelheid uren daarvan weet ik niet precies. Ik denk dat dat zo rond de 4 á 5 uur ligt. Ja, daar schaam ik me zelfs een beetje voor. Dat is echt heel erg veel. In die uren kun je zoveel meer doen. Andere dingen doen, leukere dingen, nuttigere dingen.

Maar omdat ik natuurlijk niet zoveel op mijn telefoon bezig mocht zijn, moest ik wat verzinnen om mijn tijd te doden. Ik kan slecht niksen. Dus ik besloot mijn hobby’s weer uit de kast te trekken waar ik al die tijd eigenlijk ‘geen zin’ in had. Maar ‘geen zin’ kan ik beter vertalen naar ‘geen tijd’.

Besefmomentje

Voor mij kwam er wat later in de detox-week een besefmoment waar dit gedrag van mij vandaan kwam. En stiekem wist ik het maar al te goed. Maar je iets beseffen is nog een stapje verder. Ik besefte me namelijk dat ik zoveel scrollde door social media uit verveling. Ik zit veel thuis, Tante C heeft mijn werk flink ingeperkt waardoor ik veel minder te doen heb en zo kun je nog tal van redenen verzinnen. Maar verveling, dat was echt het probleem. En voor mij werd het dus de gewoonte om verveling te stillen met scrollen door social media.

Gelukkig heb ik nu manieren gevonden hoe ik me beter kan vermaken. Met mijn talloze hobby’s die ik hier gewoon in huis heb. En rustig dat het is aan/in mijn hoofd. Heerlijk! Eigenlijk kan ik iedereen die zich herkent in het intro-stukje zo’n detox aanraden.

Q: Gebruik jij (te) veel social media? Zou jij willen minderen?

7 gedachten over “Ik deed mee aan een social media detox | Persoonlijk

 1. Goed dat je dat kan doen! Ik heb het ook al meerdere malen geprobeerd maar ik herval meestal in oude gewoonten.. Ik hoop dat je het kan volhouden!

  1. Dat hoop ik ook! Is natuurlijk wel mijn streven. Zo zonde om mijn tijd weer te verdoen op sociale media. Ik snap je herval wel, misschien helpt het je ook om een limiet in te stellen op je telefoon? Mocht het niet met je telefoon zelf kunnen, dan zijn daar ook handige apps voor.

 2. Fijn dat je manieren hebt gevonden om je te vermaken!
  Op dagen dat ik werk zit ik nauwelijks op social media. Na mijn werkdag scroll ik in één keer even overal doorheen en op momenten dat er bijvoorbeeld reclame is op tv pak ik vaak even mijn telefoon.
  Op dagen dat ik vrij ben zit ik wel wat meer op social media. Ik heb eigenlijk geen idee hoe lang in totaal.

 3. Ik scrol ook best veel en eigenlijk puur en alleen omdat ik niet echt iets anders kan/wil doen. Ik pas op mijn peuter die zit te spelen, en dan zijn de mogelijkheden ofwel wat lezen ofwel wat scrollen enja, tis vaak scrollen. Natuurlijk ben ik ook bezig met hem, maar ook niet de hele tijd. Vandaag deed ik 50 minuten volgens mijn app, morgen is mijn kindje bij me, dus dan zal het meer zijn. 🙂

 4. Fijn dat het voor jou zijn vruchten heeft afgeworpen! Ik zit sowieso al veel minder online, gaat ook een stuk makkelijker met een druk kind, werk en andere dingen… Ik merk dat het me een stukje rust geeft en dat ik inderdaad meer dingen doe waar ik echt blij van wordt. Sporten, lezen, me verliezen in een serie (zonder telefoon die me afleid), creatieve bezigheden oppakken… Het is heerlijk dit te doen.

  1. Dat scheelt zeker. Mijn hond is niet zo druk, maar eerder heel lui haha! Maar ik moet zeggen dat ik het erg fijn vind om me met andere dingen bezig te zijn. Je gelooft het misschien niet, maar ik heb zelfs de rust om voor het slapen even in een boek te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

%d bloggers liken dit: