Persoonlijk

Persoonlijk | Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch

Leestijd: 4 minuten

Zeg, kies jij wel eens voor jezelf? En dan bedoel ik ook écht voor jezelf kiezen? Dat is moeilijk he? Ik weet er alles van. Voor jezelf kiezen is misschien wel de lastigste keuze die er is. We doen dat niet zo snel. Het is namelijk veel makkelijker om in de rush van het leven op te gaan.
Maar er komt een keer dat je lichaam dat niet meer wilt. Bij de een gaat dat sneller als bij de ander. De ene beland in een burn-out en een ander voelt het al op tijd aan dat hij/zij gas terug moet nemen.

Mijn rush staat op pauze

Al veel dingen staan voor mijn gevoel (door omstandigheden) op pauze. Voor nu heb ik even mijn bedrijf op pauze gezet. Het vrat zoveel energie, dat ik helemaal opgebroken was. Een reden om echt even gas terug te nemen.
Maar het was wel ontzettend lastig om te zeggen dat het nu even te veel is. Ik heb al zo lang stil gestaan op dit gebied en nog kom ik niet vooruit. Toch zou ik als ik nu geen gas terug zou nemen misschien nog wel veel sneller en harder stil komen te staan met alle problemen die daarbij komen kijken.

Hoe merkte ik het op dat ik even voor mezelf moest kiezen?

Ik zal eerlijk zijn, ik luister ook niet altijd even goed naar mijn lichaam. Want ik wil dit en dat toch nog even doen. En die klus moet écht even gedaan worden, dan ben ik er maar van af. Tja, waarschijnlijk is dit alleen maar ontzettend herkenbaar.
Bij mij ging de knop vrij laat om. Ik lag namelijk heel veel in bed of als een dood vogeltje op de bank. Één van de symptomen die bij mij als eerst om de hoek komen kijken. Vaak als ik het negeer komt de fibromyalgie ook nog even op bezoek.
Over het algemeen gaat het qua klachten heel goed, als ik mijn leven maar in balans houd. Balans is ontzettend lastig, want het veranderd elke keer weer. Ook de overgang naar de herfst en winter is voor mij zwaar. Nog maar te zwijgen over het feit dat we ook zeer binnenkort de sleutel krijgen van ons huis, wat natuurlijk ook spanning geeft.

Wat doe je dan als je voor jezelf kiest?

Dat is natuurlijk voor iedereen anders. In mijn geval heb ik er voor gekozen 1,5 week eerder te stoppen met werken (op een enkele lopende klus na). Ik mis even de focus omdat mijn hoofd al (lang) op verbouwen en verhuizen staat.
Daarnaast doe ik gewoon weinig. Ik probeer echt mijn rust te pakken. Soms ga ik er heel even uit. En loop natuurlijk ook eens een rondje met Budgie.

Ik moet heel goed voelen op dit moment. En ik leef ook echt per dag. Vandaag (nu ik dit schrijf) moet ik ook mijn gemak houden. Ik ben best moe, maar ik heb vanavond wel mijn derde naailes. Wat ook voorlopig mijn laatste is. Hier wil ik nog wel even graag naar toe.
Ik maak dus bewuste keuzes wanneer ik wat doe en of ik iets doe.

Het voelt soms egoïstisch

Soms voelt het best wel egoïstisch om voor jezelf te kiezen. Soms wordt je met de nek aangekeken. Maar uiteindelijk is dit goed voor jou en op langere termijn ook voor de mensen om je heen. Er is niks egoïstisch aan. Misschien durven deze mensen zelf niet zulke beslissingen te maken. Om even te besluiten dat het genoeg is, dat het emmertje al vol genoeg is. Het geeft alleen maar aan dat jij zelf krachtig genoeg bent om deze keuze wel te maken. In deze drukke tijd is dat gewoon heel goed en ook knap. Je mag jezelf dan ook best even een schouderklopje geven als jij je grenzen aangeeft.

Hoe lastig het ook is, ik weet dat het loont. Ik spreek uit ervaring. Ik zal nooit zeggen dat het makkelijk is om zulke keuzes te maken. Integendeel. Het is super moeilijk. Wij willen allemaal vooruit. We willen elke dag sprongen maken in het leven. We willen iets te vertellen hebben en wanneer we in het bejaardenhuis zitten willen we kunnen zeggen wat voor een prachtig leven we hebben gehad.
Maar dat kan pas als je ook goed voor jezelf zorgt. Even aan jezelf denkt en momenten voor jezelf in last.

Q: Kies jij wel eens voor jezelf? En hoe doe je dat dan?

3 gedachten over “Persoonlijk | Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch

  1. Kiezen voor jezelf is inderdaad lastig, maar heb geleerd dat het echt noodzakelijk is en doe het ook steeds vaker. Vroeger cijferde ik mezelf vaak weg, nu zeg ik vaker nee en kies meer voor mijzelf en mijn eigen gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

%d bloggers liken dit: