Zelfzorg, soms laat je een steekje liggen… | Persoonlijk

Leestijd: 3 minuten
Foto door Madison Inouye op Pexels.com

Zelfzorg, selfcare. Eigenlijk weten we allemaal wel dat we daar aan mee moeten doen. Maar laat ik nou eens eerlijk zijn dat het er ook echt wel eens bij in schiet. Gisteravond kwam ik tot zo’n besef momentje dat ik best wat beter voor mezelf mag (moet!) zorgen. Het schoot er de afgelopen tijd (zeg maar bijna een jaar) een beetje bij in.

Blame it on… me

Ik kan de hele tante C situatie wel de schuld geven. En deels is dat misschien ook wel zo. Maar eigenlijk ligt de bal altijd bij mezelf. Ik merk(te) dat ik gewoon minder zin had om goed voor mezelf te zorgen. Überhaupt had ik weinig zin in iets. Nou ja, er kon ook bijna niets. Dat scheelt. Maar de zin en drive ontbrak om op zijn minst goed voor mezelf te zorgen.

Verveling

Verveling, het is misschien een gekke koptitel. Maar daardoor ging ik heel veel snoepen. Te veel. Ik eet vaak als ik mij verveel en dan ook echt geen gezonde dingen, want dat is geen troostvoer. We hebben vaker dan ooit pizza’s besteld en kapsalon. Allemaal erg lekker. Maar ja, als je eenmaal over die 30 jaar heen bent, blijven de kilo’s ook beter plakken. Bij mij althans.

In totaal ben ik denk ik rond de 4 á 5 kilo aangekomen in de afgelopen tante C tijd. En toen ik me dat besefte, schrok ik er wel even van. Ik zal eerlijk zijn dat ik nu niet meer, volgens BMI, op een gezond gewicht zit voor mijn lengte. En dat vind ik echt minder. Hoewel ik vroeger net geen ondergewicht had, had ik nooit verwacht om hier te staan.

Foto door Ike louie Natividad op Pexels.com

Ik kom in beweging!

Ik wandel al best regelmatig. Al liet het weer zich een tijdje terug enorm afweten. Maar ik merk dat ik het daar niet mee red om op een gezonder gewicht te komen. En daarnaast wilde ik altijd al mijn spinning avontuur weer oppakken. En dat is precies wat ik nu weer kan gaan oppakken. Ik pak het gelijk goed aan, met een echte fietsbroek met zo’n kussentje (al vind ik pamper een beter woord) er in, schoenen en een bidon. Want ik ben a-sportief en dat had ik natuurlijk niet in huis.

Geef het tijd

Boos ben ik niet op mezelf. Ik was er zelf bij en ik weet waar het vandaan komt. Ik ben nu nog op tijd om er wat aan te doen. 5 kilo minder is ook niet onbereikbaar. Maar ik ga mezelf wel tijd gunnen. Ik moet mezelf tijd gunnen. Want hoe leuk het ook klinkt om maar ‘eventjes’een paar kilo af te vallen, die-hard sporten zit er voor mij sowieso niet in met mijn fobromyalgie. Dus ik zal geduld moeten hebben. En dat is ook oke.

Q: Ben jij ook (meer) gaan sporten? Of sport je helemaal niet juist?

3 gedachten over “Zelfzorg, soms laat je een steekje liggen… | Persoonlijk

  1. Goed dat je er weer mee aan de slag gaat! Gaat ook zeker niet om de kilo’s maar of je lekker in je vel zit. Ik wil graag weer wat meer skaten, maar door drukte (en dat ik Noa dan heb) helaas nog te weinig tijd voor gehad. Wel ben ik wekelijks gaat sporten; elke Donderdagavond of Vrijdagavond ben ik aan het ringfitten. En probeer zeker met Noa vaak wandelingen te maken. Succes met spinning. Klinkt leuk!

    1. Ik vind dat toch wel knap hoor dat je zoveel discipline hebt om thuis iets te doen. Dat heb ik echt niet haha. Ik moet echt echt naar toe en er voor betalen. Dat is mijn stok achter de deur. En wandelen doe ik natuurlijk ook veel met Budgie en met mooi/droog weer probeer ik altijd 30-45 minuten met hem te wandelen.

  2. Wat goed dat je het sporten weer oppakt! Wat Saskia ook zegt, het belangrijkste is dat je goed in je vel zit en je gezond voelt. Welk gewicht daar ook bij hoort. Spinning heb ik ook eens een blauwe maandag gedaan en vond ik oprecht heel leuk. Verder doe ik graag aan hardlopen, wandelen en soms wat yoga/work-outoefeningen. Met een YouTube-video doe ik dat vaak gewoon 10 minuutjes tussen andere dingen door. Voor mij ligt de drempel om te sporten dan een stuk lager dan meteen een uur in de sportschool staan 😉

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings
%d