Wat het overlijden van mijn beste vriendin mij heeft veranderd

Leestijd: 2 minuten
woman in white long sleeve shirt standing near white and gray house during daytime
Photo by Julian Jagtenberg on Pexels.com

Het is inmiddels al 1,5 jaar geleden dat mijn beste vriendin overleed. Nog best vers allemaal dus. En dat gaat niet zonder een bepaalde impact. Sterker nog, ik ben wel anders (bewuster) gaan leven. En daar wilde ik het even met je over hebben vandaag. Haar overlijden heeft mijn leven echt veranderd. Hoe? Lees dan verder.

Het besef dat jij wel ouder wordt

Iets wat me nog altijd veel pijn doet, is dat ik me besef dat ik nu de leeftijd heb waarop zij gestorven is. Over een paar maanden word ik 34, een leeftijd die zij nooit heeft gehaald. Dat is erg confronterend en pijnlijk. Het voelt ook oneerlijk en beangstigend tegelijk.

Door dit besef ga je dus anders in het leven staan. Zijn andere dingen belangrijker geworden en richt ik mijn leven dus ook anders in. Ik maak me om bepaalde dingen dan ook veel minder druk dan voorheen. Gewoon omdat ze niet belangrijk (genoeg) zijn of omdat ik er op kan vertrouwen.

Bepaalde dingen wél doen

Waar ik sommige dingen misschien niet zou doen, denk ik nu bij alles dat ik het juist wel moet doen omdat J. dat niet meer kan. En niet omdat ik het niet zou willen, maar eigenlijk omdat ik geen excuses meer moet en mag maken om iets niet te doen. Je leven is nu eenmaal niet oneindig en waarom wachten tot het niet meer zou kunnen?

Dat gold dus ook voor het stoppen met mijn eigen bedrijf en weer een baan in loondienst te gaan zoeken. Maar ook gold dat voor het vrij laten van zeehondjes in Pieterburen bijvoorbeeld. Van die momenten of kansen die zich misschien niet meer zo vaak zich voor gaan doen, die grijp ik aan.

black and orange butterfly on white petal flower
Photo by Pok Rie on Pexels.com

Relativeren kun je leren

Alles is relatief. Maar echt. Ik kon eerst helemaal niet goed relativeren, maar inmiddels heb ik dat wel geleerd. Tuurlijk maak ik nog wel eens een uitschieter, maar ik kom altijd weer terug naar mijn relativerende zelf. En dat is fijn. Je druk maken is zo zonde van je tijd. Je schiet er ook helemaal niets mee op.

Hoop levenslessen

Er zijn (vast) nog meer levenslessen die ik door dit grote verlies heb gekregen, waarvan ik me niet eens zo bewust ben. Maar van deze drie punten ben ik me erg bewust. En het zijn wel positieve veranderingen natuurlijk. Alleen jammer wat ervoor moest gebeuren.

Ik deel daarom mijn levenslessen dan ook met jullie om jullie bewuster te maken. Om je te inspireren. En te zorgen dat jij ook geen kansen laat schieten die zich voordoen.

5 gedachten over “Wat het overlijden van mijn beste vriendin mij heeft veranderd

  1. Anderhalf jaar is echt nog niet lang, wat een gemis… Ik snap absoluut dat je anders in het leven bent gaan staan hierdoor. Kan me niet voorstellen hoe dit voelt voor jou. Hoop dat je het snel een plek kan geven en haar altijd bij je zal dragen.

  2. Hoewel het natuurlijk verschrikkelijk is, vind ik het wel mooi om te lezen dat het overlijden van je beste vriendin je toch ook op een positieve manier heeft veranderd. Juist dit soort nare dingen doen je inderdaad beseffen dat het leven niet oneindig is.
    Zelf had ik dat besef al jong, toen mij destijds 3-jarige neefje kanker had en op het randje van de dood lag. Gelukkig is het met hem goed afgelopen, maar op dat moment (ik was 13) besefte ik al goed dat je echt zoveel mogelijk moet genieten omdat morgen zomaar de laatste dag kan zijn.

    1. Dan was je inderdaad jong. Maar geen verkeerd besef wat mij betreft. Het is wel – een hele harde – realiteit natuurlijk. In die zin is mijn leven ook gewoon zinvoller geworden. Dat is gewoon heel fijn. Ik weet zeker dat ze trots op me is 🙂

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings
%d