Ondernemerspraat #9 | Onderschat het niet

Leestijd: 4 minuten
Foto door Anna Shvets: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/handen-vrouw-bureau-laptop-4226215/

Ik ben misschien officieel geen ondernemer meer, maar toch wil ik nog één artikel hier aan spenderen in mijn rubriek ‘Ondernemerspraat’. Voor mij de laatste, een afsluiting. Een terugblik, mijn lessen, valkuilen… Ik doe mijn boekje als ex-ondernemer open met een terugblik over het ondernemen.

Voor niets gaat de zon op

Wij Nederlanders zijn dól op gratis. Gratis, gratis, gratis. Och, het kan niet op. Ze staan letterlijk voor je in de rij wanneer er iets gratis is. Prima natuurlijk, maar als ondernemer is dit soms zo killing. Met alle respect, maar verwachten dat iets gratis is, is wat mij betreft not done. Elke ondernemer werkt kei hard, elke ondernemer heeft een huishouden en elke ondernemer heeft aan het eind van de werkdag honger als een paard. Dus er moet brood op de plank komen. Waarom accepteren wij het wel dat je bij een winkel gewoon moet afrekenen, maar bij een ondernemer niet? Iets wat ik al die tijd niet heb begrepen en flink heb onderschat.

Geloof in wat je doet

Zelf vond ik dit heel lastig. Ik weet heel goed wat ik kan. Maar ik heb altijd wel behoefte aan feedback. Als ondernemer krijg je dit dus lang niet altijd. Dat vond ik echt heel moeilijk. Ik blokkeer dan een beetje met de vraag of ik het wel goed heb gedaan.
Hier moet je dus ook wel een beetje tegen kunnen. Ik dacht dat ik dat wel kon, maar als ik terug kijk heb ik het mezelf soms wel lastig gemaakt op dit gebied. Ver onderschat dus!

Investeren is (soms) een gok

Links of rechtsom zal je moeten investeren. Soms in materiaal waarmee je werkt, denk aan een laptop, camera of andere dingen die je nodig hebt als ondernemer. Dat is natuurlijk voor elke ondernemer anders. In mijn geval als fotograaf moest ik ook investeren in het maken van een portfolio. Ik deed dus fotoshoots voor een laag bedrag om mijn portfolio te kunnen opbouwen en uitbreiden.

Welke investering(en) je ook doet, uiteindelijk moet je ze wel terug weten te verdienen. Sommige bedrijven nemen daar heel lang de tijd voor. Sommige ondernemers hebben dat geduld misschien wel. Maar bij mij was niet alleen mijn geduld op, maar ook de energie en het geld. Misschien had ik dit stukje ook iet wat onderschat?

Foto door Fallon Michael: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/brillen-op-boek-naast-macbook-3551711/

Soms eenzaam

Toen ik begon, was het ondernemerschap een ideaalbeeld voor mij. Uren inplannen wanneer ik kan en wil werken. Werken op basis van mijn energieniveau. Het klinkt natuurlijk als muziek in je oren. Maar als ondernemer ben je wel alleen aan het werk in je bedrijf (tenzij je natuurlijk mensen in dienst hebt of samenwerkt met andere ondernemers). In mijn geval was het wel eens eenzaam. Zeker in de tijd van een grote pandemie wat twee jaar duurde. Dat was echt heel lastig.

Ik heb veel ondernemers leren kennen en daardoor ken ik veel mensen. Maar uiteindelijk komen we allemaal wat halen. En dat was niet altijd even leuk. Echt oprecht interesse van een mede-ondernemer, dat was in mijn beleving wat zeldzaam.

En ja, je kunt lid worden van netwerken, netwerkborrels bezoeken, een mastermind starten of bij aansluiten. Maar dit was gewoon niet helemaal mijn ding en ook door de grote pandemie heeft dit een lange tijd stil gelegen.

Veel bezig met randzaken

Als beginnende ondernemer was ik heel veel bezig met randzaken. Voornamelijk bezig met marketing gerelateerde taken. In het begin, zeg maar de eerste 2 jaar, was dat helemaal niet erg om te doen. Ik had genoeg energie ervoor.
Maar omdat het niet zo loonde, liep ik er op leeg. Steeds vaker wist ik niet meer wat ik nog kon delen op mijn social media kanalen, waarop ik mijn marketingstrategie uitvoerde. Ook heb ik op andere manieren geprobeerd te werken aan marketing. Maar het is echt moeilijker dan gedacht. Geld voor een marketingbureau heb en had ik niet. Het is oprecht hard werken en er hard aan trekken.

Positief afsluiten

Maar hé, nu heb ik wel genoeg geklaagd. Ondanks dit alles, heb ik er ENORM veel van geleerd. Ik heb mezelf nog beter leren kennen. Ontdekt waarin ik wel en niet goed ben. Ook ben ik gegroeid als persoon. Veel verschillende dingen mogen ervaren. Ik ben er dus niet dommer van geworden, vooral heel veel verschillende ervaringen rijker.

Misschien dat ik – als ik dit niet had gedaan – deze ervaringen, kennis en groei niet had gehad. Wie weet was ik dan ook wel een heel ander persoon. Hoe je het ook went of keert, dit heeft mij ook weer verder gevormd tot wie ik vandaag de dag ben. Dat ik geen typische ondernemer ben, is zeker. Maar ik ben wel mezelf.

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings
%d