Gastblog

Hoe laad jij jezelf op? | Gastblog

Leestijd: 4 minuten

Door Joyce | De zomer vakantie komt in zicht. Voor veel mensen een drukke periode, omdat er nog van alles afgerond moet worden. En zo zijn er door het jaar heen meerdere momenten waarop het heel fijn kan zijn als je even rust kan vinden en je innerlijke batterij weer op kunt laden.

Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Vandaag mag ik op de blog van Simone vertellen hoe ik weer tot rust kom en oplaadt. Benieuwd naar hoe zij dit doet? Dat lees je op mijn blog.

Stress

Ik vind het vreselijk, stress en onder druk staan. Een gejaagd gevoel, verhoogde hartslag en totaal geen overzicht meer. Op die momenten heb ik ook altijd het gevoel dat ik belangrijke dingen vergeet. Meestal is dit niet zo, maar het geeft wel een heel naar gevoel. Juist dan is het belangrijk om even rust te pakken, want daarna kijk je er meestal weer met een frisse blik tegenaan. Bovendien gaat alles veel meer vanzelf als je zelf de rust bewaart.

Tijd om op te laden dus. Maar hoe doe je dat? Want vaak zal het juist voelen alsof je er helemaal geen tijd voor hebt om even iets anders te gaan doen. Het maakt al een groot verschil als je bedenkt dat het niet lang hoeft te duren, maar dat het ook binnen korte tijd al effect kan hebben.

Overzicht maken

Het nummer 1 hulpmiddel voor mij is overzicht creëren. Maak een lijstje met dingen die moeten gebeuren en schat in hoeveel tijd je er, per taak, aan kwijt bent. Vraag jezelf af of alles per se vandaag moet, of dat je het ook over meerdere dagen kunt verdelen. Wees daarbij ook echt realistisch in wat mogelijk is op een dag, inclusief de nodige pauzes en eventuele onverwachte dingen die tijd vragen.

Eveneens kan het helpen om eens voor jezelf na te gaan wat je energie kost en waar je energie van krijgt. Is het mogelijk om energie lekken uit je systeem te halen en bijvoorbeeld uit te besteden? Energie gevers zijn vaak je hobby’s, dingen die je leuk vindt om te doen en die je weinig moeite kosten. Geef deze dingen ook een bewust plekje in de week.

Maar wat zijn dan dingen waar ik me mee oplaad? Ik vertel het hieronder.

Douchen of zwemmen

Wanneer ik onder de douche sta, denk ik praktisch aan niets. Hooguit schiet er soms een creatief idee door mijn hoofd. Maar meestal voelt het alsof letterlijk alles even van me afspoelt met het water dat langs me heen gaat. Ik douche nooit heel lang, maar toch voel ik me daarna een soort van herboren en helemaal ontspannen. Een bad nemen werkt voor mij nog veel beter. Een boek erbij en ik ben zo een paar uur zoet.

Hetzelfde geldt voor zwemmen. Op dat moment is er niets anders dan het water, de andere mensen en ik. Dan ben ik zo gefocust op de baantjes zwemmen en niet tegen andere mensen aan zwemmen, dat ik helemaal in het moment ben. Daarna stap ik helemaal zen weer op mijn fiets.

Thee

Zeker in de herfst en winter pak ik regelmatig een rust moment met een heerlijke kop thee erbij. De warmte van de thee en het feit dat je het daardoor langzamer moet drinken, zorgt ervoor dat je er echt even de tijd voor neemt. Zo heb je al snel een pauze van een kwartier te pakken. Thee zorgt voor mij ook voor een interne warmte, waardoor ik me weer even heel anders kan voelen. Ik ga dan echt even uit mijn hoofd en in mijn lichaam. Echt even voelen.

Natuur

Ook van in de natuur zijn laad ik op. Een stuk fietsen in het groen of juist lekker wandelen langs een meertje. Vooral langs zee merk ik dit, door het geluid van de golven. Maar de zee is helaas niet altijd voor handen. Je kunt immers niet altijd op vakantie zijn.

Thuis ga ik het liefst fietsen, omdat ik dan minder blijf nadenken en meer in het moment ben. Je moet immers iets meer op het verkeerd letten, dan wanneer je loopt. Daarnaast ga ik wekelijks minimaal één keer naar de kinderboerderij om lekker met de geitjes te knuffelen. Dan kom ik ook altijd helemaal tot rust.

Serie of film

Bij het kijken van een film of serie word ik eigenlijk gedwongen om daar volledig mijn aandacht bij te houden. Ik vind het namelijk zonde en heel irritant als ik een stukje van het verhaal mis. Daarnaast heb je dus geen afleiding van andere dingen en prikkels. Ideaal als je even tot rust wilt komen. Bij voorkeur kies ik dan een Nederlandse film of serie, of in ieder geval iets wat makkelijk weg kijkt en waar je niet teveel over na hoeft te denken.

Lezen

Om mijn hoofd leeg te maken, pak ik er graag een boek bij. Bij voorkeur voor het slapen gaan. Op dat moment ontsnap ik even uit de werkelijkheid en stap in een fantasie wereld. Eentje die de schrijver/schrijfster gecreëerd heeft en waar ik niet over na hoef te denken. Al lees je maar een hoofdstuk, je bent toch even helemaal op één ding gefocust. Meer lezen mag altijd. Schuilt er bij jou het gevaar dat je, als je eenmaal begint, het boek niet meer weg kan leggen? Zet dan een timer of lees op een ander moment van de dag. Een goede nachtrust helpt natuurlijk ook om op te laden.

En wat is jouw ultieme tip om op te laden?

3 gedachten over “Hoe laad jij jezelf op? | Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

%d bloggers liken dit: