Hoe goed kan ik alleen zijn?

Leestijd: 3 minuten

Alleen zijn, voor sommige is het echt een issue. Verwar het vooral niet met eenzaam. Dat bedoel ik hier namelijk niet. Als kind had ik wel moeite met alleen zijn en dan ben ik ook nog eens enigkind. Maar hoe is dat nu? Kan ik goed alleen zijn?

Alleen zijn verwijst naar het zich bevinden in een situatie waarin men geen gezelschap heeft van anderen. Het kan betrekking hebben op fysieke afzondering, maar ook op het ervaren van een emotioneel isolement. Het is een concept dat voor verschillende mensen verschillende betekenissen kan hebben. Het alleen zijn kan als positief worden ervaren, waarbij het individu tijd en ruimte heeft om zichzelf te herstellen, na te denken, te ontspannen of creatief bezig te zijn. Anderen kunnen het als negatief ervaren, waarbij ze gevoelens van eenzaamheid, isolatie of verdriet ervaren. Het is belangrijk om te onthouden dat elk individu anders is en verschillende behoeften heeft als het gaat om alleen zijn.

(AI informatie)

Moeilijk alleen zijn

Zoals ik in de intro al vertelde, kon ik als kind niet zo goed alleen zijn. Ik vond het super ongezellig. Vooral dat eigenlijk. Ik hou van mensen om mij heen. Op school was ik ook vaak alleen, omdat ik gepest werd (met fases).

Alleen spelen vond ik ook niet altijd leuk. Maar dat deed ik wel (eens). Mijn moeder kon moeilijk altijd maar met mij bezig zijn natuurlijk. Daarom vond ik het ook wel jammer dat ik geen broertje of zusje had, waarmee ik kon spelen. Dat zag ik wel eens bij vriendinnetjes. Maar als ze vervelend waren, dan was ik weer blij dat ik het niet had 😜.

Ook op latere leeftijd niet graag alleen

Zelfs toen ik ouder werd, op mezelf ging. Ik was gewoon niet zo graag alleen. Ik was ook niet zo op mijn gemak in mijn eentje. Alleen winkelen? Dat deed ik toen echt nooit, of het moest wel zo dringend zijn. Ik vond het veel gezelliger als iemand mee ging en als ik een mening had was het gelijk handig ook.

Ik was dan ook veel bij vriendinnen of mijn ouders te vinden. Wat ook gewoon super gezellig is natuurlijk. Maar ik denk ook dat ik hierdoor het alleen zijn nooit zo heb geaccepteerd. Of mee heb leren omgaan. Ik ging het namelijk altijd maar uit de weg, als dat kon. (side note: ik kon niet werken of naar school dus had niet heel veel sociale contacten.)

food healthy wood nature
Photo by RDNE Stock project on Pexels.com

Maar nu…

Eigenlijk denk ik dat ik de 2 jaar ellende hier aan te danken heb. Mensen zien kon niet of nauwelijks. Ik werd echt gedwongen alleen te zijn. En eerlijk? Dat vond ik héél erg lastig. Maar inmiddels kan ik het ook wel waarderen om even alleen te zijn. Alleen winkelen gaat nog niet per se van harte, maar ik vind het niet erg om even een paar winkeltjes te bezoeken als ik wat nodig heb. Of lekker op mijn gemakje rondstruinen in de Action of Cranenbroek.

Het is wel een verrijking voor me geworden. Een moment om op te laden en even te doen waar ik zelf zin in heb (of wat gewoon moet gebeuren). En nu heb ik het ook wel eens nodig. Zeker na een werkdag op kantoor vind ik het wel fijn om even alleen te zijn. Hoewel ik het dan nog niet altijd even fijn vind, ben ik wel blij dat het stukken beter gaat om alleen te zijn. En soms ook echt eens even bewust alleen ben. Dat vind ik een hele grote win-situatie.

Kun jij goed alleen zijn?

6 gedachten over “Hoe goed kan ik alleen zijn?

  1. Bijzonder dat iedereen hier echt op zijn eigen manier mee omgaat. Wel fijn voor jou dat je inmiddels wat beter alleen kunt zijn. Bij mij wisselt het enorm. Meestal kan ik prima alleen zijn, maar soms echt niet.

  2. Ik kan zeker goed alleen zijn, hoewel dat ik als moeder zijnde die ‘écht alleen tijd’ soms wel mis. Dit maakt dat ik er juist extra van geniet. Ook merk ik dat ik steeds vaker lekker in mijn coconnetje zit en dit eigenlijk wel prima vind.

    1. Ja, kan me indenken dat het met een kind heel anders is dan zonder. Ik heb nu elke week voldoende tijd in mijn eentje om op te laden. Maar dat is ook een stuk makkelijker zonder kinderen natuurlijk.

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings
%d