Fibromyalgie

De positieve dingen na diagnose fibromyalgie

Leestijd: 3 minuten

Fibromyalgie, daar kan toch niks positiefs aan zijn?! Dat dacht ik tot ongeveer 5 jaar geleden ook. Maar er zijn ook zeker positieve dingen te vinden. Al heeft dat bij mij zeker tijd gekost om dat in te zien.

Weloverwogen keuzes maken

We hebben natuurlijk allemaal als mens een grens, maar bij iemand met fibromyalgie ligt deze anders. En dat kan zelfs per dag verschillen (of per uur). Daardoor kun je niet altijd alles wat je wilt en moet je keuzes maken. Doordat ik vaak moet kiezen wat ik wel en niet doe, denk ik er altijd goed over na. Wat heb ik nu nodig? En wat is voor mij nu belangrijk? Dat zijn voor mij de twee belangrijkste vragen waarmee ik een keuze maak om iets wel of niet te doen.

Beter naar je lijf luisteren dan anderen

Het luisteren naar je lijf is ontzettend lastig. Zeker als je niet snel klachten hebt, ram je maar door het leven. In goede tijden gebeurt dit mij dan ook regelmatig. En dan word ik soms even teruggefloten. Dat is niet altijd heel leuk. En moet ik weer weloverwogen keuzes maken. 

Maar ondanks dat kan ik het soms (helaas niet altijd) wel aanvoelen als ik een dagje rust nodig heb of juist wel iets moet gaan doen. Ik ben, zeker in mindere tijden, continu “in gesprek” met mijn lijf. 

Genieten van kleine dingen als het minder gaat

Toen het jaren lang niet zo goed ging, kon ik niet zo genieten van de kleine dingen. Juist omdat ik de grote dingen die een ander wel deed, ook wilde doen. Maar dat ging niet en het frustreerde me. 

Sinds ik fibromyalgie een plekje heb kunnen geven, kan ik ook genieten van de mindere dagen. Dat is lang niet altijd makkelijk en ik heb ook echt wel eens een rotdag. Maar het gaat veel beter dan voorheen. Ik kan nu wel genieten dat als het minder gaat, ik de hele dag series moet bingen, want dat doe ik normaal nooit. Of dat ik met mooi weer lekker in de tuin kan liggen en een boek kan lezen. 

Hoe doe je dat dan?

Ik snap dat je je wellicht afvraagt hoe ik dit nu zo doe. Maar daar is heel wat aan vooraf gegaan. Als eerst was er een lange periode waarin ik dwars tegen fibromyalgie in ging. Iets wat ik niemand kan aanraden. Later ben ik met behulp van een coach actief bezig geweest met mindset. 

Mindset is voor iedereen belangrijk, maar heb je bijvoorbeeld net als ik fibromyalgie, dan is dat extra handig. Het is fijn om te leren ook de kleine dingen te kunnen zien. Maar ook dat het niet erg is als je even iets niet kan. Daardoor heb ik dingen wel makkelijker kunnen loslaten. 

En ik zal eerlijk zijn, soms ben ik de mindset even kwijt. Maar ik weet het altijd weer terug te vinden. Soms met hulp van mijn man. Het komt altijd wel weer goed.

Tip voor anderen met fibromyalgie

Weet dat er altijd weer een dag komt dat het lichter wordt. Probeer het niet te zwaar te maken voor jezelf. Daar heb je echt alleen jezelf mee (ik spreek uit ervaring).
En als je er voor open staat, probeer iets te doen met je mindset. Het kan je zoveel brengen. Het geeft ook een hoop rust. En rust in je hoofd en lijf is echt heel belangrijk.

6 gedachten over “De positieve dingen na diagnose fibromyalgie

  1. Herkenbaar wel. In het begin legde ik de focus op wat ik niet kon. Inmiddels lukt het me al heel wat jaren om de focus te leggen op wat ik wel kan, ook al is dat maar iets kleins.
    Fijn dat ook jij die mindset hebt kunnen vinden. En een mindere dag mag natuurlijk altijd, dat hoort er ook bij!

    1. Zeker hoort een mindere dag erbij. En die heb ik ook echt nog wel eens. Maar het lukt me wel beter om ook op die dagen er het beste van te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

%d bloggers liken dit: