Fibromyalgie

De positieve dingen na diagnose fibromyalgie

Fibromyalgie, daar kan toch niks positiefs aan zijn?! Dat dacht ik tot ongeveer 5 jaar geleden ook. Maar er zijn ook zeker positieve dingen te vinden. Al heeft dat bij mij zeker tijd gekost om dat in te zien.

Weloverwogen keuzes maken

We hebben natuurlijk allemaal als mens een grens, maar bij iemand met fibromyalgie ligt deze anders. En dat kan zelfs per dag verschillen (of per uur). Daardoor kun je niet altijd alles wat je wilt en moet je keuzes maken. Doordat ik vaak moet kiezen wat ik wel en niet doe, denk ik er altijd goed over na. Wat heb ik nu nodig? En wat is voor mij nu belangrijk? Dat zijn voor mij de twee belangrijkste vragen waarmee ik een keuze maak om iets wel of niet te doen.

Beter naar je lijf luisteren dan anderen

Het luisteren naar je lijf is ontzettend lastig. Zeker als je niet snel klachten hebt, ram je maar door het leven. In goede tijden gebeurt dit mij dan ook regelmatig. En dan word ik soms even teruggefloten. Dat is niet altijd heel leuk. En moet ik weer weloverwogen keuzes maken. 

Maar ondanks dat kan ik het soms (helaas niet altijd) wel aanvoelen als ik een dagje rust nodig heb of juist wel iets moet gaan doen. Ik ben, zeker in mindere tijden, continu “in gesprek” met mijn lijf. 

Genieten van kleine dingen als het minder gaat

Toen het jaren lang niet zo goed ging, kon ik niet zo genieten van de kleine dingen. Juist omdat ik de grote dingen die een ander wel deed, ook wilde doen. Maar dat ging niet en het frustreerde me. 

Sinds ik fibromyalgie een plekje heb kunnen geven, kan ik ook genieten van de mindere dagen. Dat is lang niet altijd makkelijk en ik heb ook echt wel eens een rotdag. Maar het gaat veel beter dan voorheen. Ik kan nu wel genieten dat als het minder gaat, ik de hele dag series moet bingen, want dat doe ik normaal nooit. Of dat ik met mooi weer lekker in de tuin kan liggen en een boek kan lezen. 

Hoe doe je dat dan?

Ik snap dat je je wellicht afvraagt hoe ik dit nu zo doe. Maar daar is heel wat aan vooraf gegaan. Als eerst was er een lange periode waarin ik dwars tegen fibromyalgie in ging. Iets wat ik niemand kan aanraden. Later ben ik met behulp van een coach actief bezig geweest met mindset. 

Mindset is voor iedereen belangrijk, maar heb je bijvoorbeeld net als ik fibromyalgie, dan is dat extra handig. Het is fijn om te leren ook de kleine dingen te kunnen zien. Maar ook dat het niet erg is als je even iets niet kan. Daardoor heb ik dingen wel makkelijker kunnen loslaten. 

En ik zal eerlijk zijn, soms ben ik de mindset even kwijt. Maar ik weet het altijd weer terug te vinden. Soms met hulp van mijn man. Het komt altijd wel weer goed.

Tip voor anderen met fibromyalgie

Weet dat er altijd weer een dag komt dat het lichter wordt. Probeer het niet te zwaar te maken voor jezelf. Daar heb je echt alleen jezelf mee (ik spreek uit ervaring).
En als je er voor open staat, probeer iets te doen met je mindset. Het kan je zoveel brengen. Het geeft ook een hoop rust. En rust in je hoofd en lijf is echt heel belangrijk.


Ontdek meer van Gelukkigdedertiende.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

6 Comments

  1. Mooi dat je er na al die jaren op een andere manier tegenaan bent gaan kijken en ook positieve punten ziet 🙂

  2. Ik vind het mooi dat je zo de andere, lichtere zijde zoekt en vindt!

  3. Herkenbaar wel. In het begin legde ik de focus op wat ik niet kon. Inmiddels lukt het me al heel wat jaren om de focus te leggen op wat ik wel kan, ook al is dat maar iets kleins.
    Fijn dat ook jij die mindset hebt kunnen vinden. En een mindere dag mag natuurlijk altijd, dat hoort er ook bij!

    1. Zeker hoort een mindere dag erbij. En die heb ik ook echt nog wel eens. Maar het lukt me wel beter om ook op die dagen er het beste van te maken.

  4. Mooi juist om het om te buigen naar alle positieve dingen. Topper!

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.