Fibromyalgie

Mijn klachten door fibromyalgie

Leestijd: 2 minuten

Elke patiënt met fibromyalgie ervaart klachten, maar de klachten ervan kunnen per persoon (best wel) verschillen. Ik krijg om me heen vaker de vraag welke klachten ik dan heb, wat ik soms lastig vind om te beantwoorden. Dus ik dacht dat het misschien eens handig zou zijn om het op te schrijven.

Zoals ik hierboven al schreef zijn dit mijn persoonlijke klachten. Bij elke andere patiënt kan dit (totaal) anders zijn. Geen enkele fibromyalgie-patiënt heeft helemaal hetzelfde plaatje. Dat maakt deze aandoening juist ook zo ingewikkeld.

Pijnlijke knieën

Bij veel zit de pijn op verschillende plekken, in mijn geval spelen mijn knieën graag de hoofdrol. Als ik pijn heb, zijn het eigenlijk altijd mijn knieën. Of misschien dat ik in sommige gevallen ook beter kan zeggen dat het daar mee begint. Want in slechte tijden zijn het niet alleen mijn knieën. Dan komen mijn armen om de hoek kijken. En als ik écht pech heb, doet mijn hele lijf aan alle kanten zeer.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een groot onderdeel van mijn klachten. Misschien wel de grootste. Want ook zonder pijn ben ik sneller moe. Maar heb ik (veel) pijn, dan slaap ik vaak slecht en dat resulteert natuurlijk in weinig energie en vermoeidheid. Dus vermoeidheid is wel een beetje de rode draad bij mijn klachten.

Weerschommelingen en vocht

Je vraagt je misschien af wat dit in vredesnaam te maken heeft met mijn klachten. Maar stiekem meer dan je denkt. Het weer speelt een enorm grote rol in mijn leven. De droge weer van de afgelopen tijd juich ik eigenlijk heel hard toe (sorry voor de klimaatactivisten).

Regen, vocht in de lucht, voor mij levert dat altijd klachten op. Soms niet meteen, maar op den duur dan ervaar ik steeds meer pijn. Het is dus niet zo dat ik bij elke regenbui last heb. Maar voornamelijk bij langere periodes (afhankelijk hoe vochtig het al is, kan dit van een paar dagen tot een paar weken verschillen) krijg ik dus meer pijn.

Minder klachten dan vroeger

Gelukkig gaat het tegenwoordig een stuk beter met me. Ik heb er dan ook zeker 10 jaar hard voor moeten werken, om te zijn waar ik nu ben. Fibromyalgie blijft een deel van mijn leven, maar inmiddels heb ik wel geleerd hoe ik er mee om kan gaan. Daarover heb ik een gastblog geschreven bij Joyce. Het luisteren naar je lichaam is heel erg belangrijk, daar ben ik inmiddels wel achter.

4 gedachten over “Mijn klachten door fibromyalgie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

%d bloggers liken dit: