Welke rol heeft fibromyalgie in mijn leven?

Leestijd: 5 minuten

Fibromyalgie pakt bij iedereen anders uit. Dat is misschien wel het geen wat deze aandoening zo lastig maakt. In dit artikel wil ik graag vertellen wat fibromyalgie betekent voor mijn leven. Hoe uit het zich en hoe ga ik er nou eigenlijk mee om? Misschien is het voor jou wel herkenbaar of handig om aan je naasten te laten lezen.

*Disclaimer: dit is echt gebaseerd op mijn eigen leven. Fibromyalgie kan bij jou weer heel anders zijn.

Wat is Fibromyalgie eigenlijk?

Laten we eerst even beginnen bij het begin. Als je hier nieuw bent, heb je misschien nog niet eerder van Fibromyalgie gehoord of ken je het misschien pas net. Bij Fibromyalgie heb je pijn in je weke-delen. Daarom wordt het ook regelmatig weke-delen reuma genoemd. De pijn bevindt zich in spieren en bindweefsel. Je klachten kunnen vaak wisselen, waardoor je de ene dag meer last kunt hebben dan de andere. Dat maakt het voor de buitenwereld dan ook lastig.

Dagelijks pijn naar voornamelijk alleen opvlammingen

Ik ben een van de uitzonderingen waarbij Fibromyalgie al op zeer jonge leeftijd begon. Ik had altijd pijnlijke knieën. De huisarts bezocht ik ook vaak zat, samen met mijn moeder. Maar de echte piek kwam denk ik toen ik tiener werd. In elk geval werd het in mijn herinnering toen erger. Uiteindelijk kreeg ik op mijn 17e de diagnose Fibromyalgie. Ik heb heel erg lang gevochten tegen dit vervelende labeltje. Maar dat leverde ook vaak extra pijn op. Je gaat tóch nog even door. Even die grens nog eens over. Ik heb te vaak de signalen van mijn eigen lichaam genegeerd, waardoor het er niet beter op werd.

‘Joehoe, ik ben er ook nog!’ zei Fibromyalgie.

Pas rond mijn 30ste was ik zover dat ik, met hulp, kon leren omgaan met de situatie. Dit hielp enorm, want nu had ik niet meer dagelijks pijn. De opvlammingen zijn er helaas nog steeds. Die zijn er eigenlijk vooral door de weersinvloeden en in sommige gevallen veel stress.

Ik ben heel blij met hoe het gaat. Hoewel nu – op het moment van schrijven – het even niet zo lekker gaat. Het weer is al een langere tijd nat en vochtig. Dat is voor mij, wanneer het te lang duurt, echt een probleem. Bij vocht en nattigheid krijg ik veel pijn. En het blijft vaak niet alleen maar bij mijn knieën. Ook andere klachten zoals stijve spieren is dan echt orde van de dag. De pijn is er veelal ook ’s nachts. En door die enorme pijn, slaap ik dus heel slecht. En dat eist op den duur zijn tol. Dat blijft voor mij nog altijd een moeilijk punt. Zeker als het al een hele lange tijd goed gaat, dan krijg ik wel weer een spiegel voor me. Alsof Fibromyalgie even komt zeggen: ‘Joehoe, ik ben er ook nog!’

woman sleeping
Photo by Ivan Oboleninov on Pexels.com

Zelfzorg

Hoewel het gelukkig niet meer zo mijn leven beheerst als vroeger, zijn de momenten waarin het weer opvlamt extra lastig. Zelfzorg is dan heel belangrijk, maar ook lastig. Mijn hoofd wil en kan van alles, maar mijn lijf alleen niet. Dat is iets wat altijd frustratie en verdriet opwekt. Iets wat ik nog niet altijd een plekje kan geven. Vooral als er belangrijke of leuke dingen op de planning staan, die ik dan moet laten schieten.

Maar doorgaans, als het gewoon goed gaat, kan ik de balans eigenlijk heel goed behouden. Ik weet bijna precies wat ik kan op een dag. Tuurlijk, ik ben niet perfect en maak ook wel eens fouten. Maar dan fluit mijn lichaam me echt wel even terug. Dan weet ik dat ik even wat gas terug moet nemen. Maar dat is niet zo ingrijpend, dan wanneer ik echt een opvlamming (thanks voor een lieve vriendin, die dit woord zo mooi kon bedenken!) heb.

Om je een beetje een beeld te kunnen geven van mijn normale periodes, deel ik een gemiddelde week met je. Ik werk 2,5 dag per week. Waarvan gemiddeld 1 dag op kantoor. Als het goed gaat, ga ik meestal nog een ochtend naar kantoor. Ik vind het fijn om onder de mensen te zijn, als het goed met me gaat. Soms heb ik een week geen sociale afspraken, en soms wel. Maar dit probeer ik altijd wel tot 1 sociale afspraak met een vriendin te houden. Wel zie ik bijna wekelijks mijn ouders even, maar dat kost me over het algemeen minder energie. En daarnaast zwem ik ook wekelijks. Ik vind het belangrijk om te bewegen en een beetje conditie te hebben en houden. De weekenden verschillen altijd. Maar we proberen de zondag altijd rustig aan te doen, zodat ik weer opgeladen ben voor de nieuwe werkweek.

Ik plan dus best wel doordacht mijn week. En dat is best lastig als je van origine spontaan ingesteld bent. En ik doe echt nog wel spontane dingen, hoor. Maar eigenlijk alleen als dat ook goed voelt. Gelukkig kan ik het nu best goed aanvoelen wanneer er ruimte is om iets spontaans te gaan doen en wanneer niet.

Therapie

Ik kan dit natuurlijk niet helemaal alleen. Ik heb fijne steun van mijn man, maar ook van mijn therapeut waar ik maandelijks even langs ga. Ik krijg daar (bijna altijd) APS Therapie. Dit helpt bij mijn klachten, maar zeker ook bij mijn energieniveau. En hiernaast gebruik ik wat vitamines en mineralen, waaronder vitamine B12 en magnesium (zowel tabletten als magnesiumvlokken voor in (een voeten-)bad).

Ik heb wel gemerkt hoe belangrijk het is dat er mensen om je heen zijn, die met je mee kunnen bewegen. Of eigenlijk meeveren. Dat is misschien nog beter gezegd. Mensen die er voor je zijn als het even niet gaat, maar die er ook zijn als je goed gaat en leuke dingen wilt doen. Dit maakt het al een stuk dragelijker. Daarom even een bedankje naar alle lieve mensen in mijn omgeving, ze weten zelf wel wie ik bedoel.❤

Wat voor rol heeft Fibromyalgie nu in mijn leven?

Gelukkig kan ik zeggen dat Fibromyalgie niet meer de hoofdrol heeft in mijn leven. Misschien als jij dit zo leest, zie je dat anders. Maar voor mijn gevoel is dat niet meer zo. De pijn heeft namelijk niet meer de hoofdrol. En dat is heel fijn. Dat is lang anders geweest. Zolang ik dit kan vasthouden, komt het altijd goed. En op sommige momenten moet ik echt flink veel gas terug nemen, wat lastig is. En op die momenten speelt Fibromyalgie een grote bijrol. Dat is vervelend, maar helaas hoort het er wel bij. Je komt niet van deze aandoening af. Het kan met periodes heel goed gaan, maar ook soms echt even niet goed.

Het is en blijft altijd een uitdaging om er mee om te gaan. Om op het juiste moment aan de rem te trekken. Soms herken ik de signalen te laat, en dan gaat het fout. Soms gaat het sneller fout dan je denkt. En fouten maken is menselijk en ik leer er vooral veel van. Alleen op deze (toch wel vervelende) manier, leer ik er steeds beter mee omgaan.


Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met dit inkijkje in mijn leven met fibromyalgie. Wellicht heb ik je geïnspireerd of kun je nu je naasten met fibromyalgie beter begrijpen. Dankjewel als je dit helemaal hebt gelezen!

2 gedachten over “Welke rol heeft fibromyalgie in mijn leven?

  1. Wat ontzettend naar dat je moet leven met deze aandoening. Ik heb door een naar voorval ook gedurende een jaar veel last van fysieke pijn gehad, en heb altijd veel respect voor mensen bij wie het nooit overgaat. Wel fijn dat je er een (soort van) balans in hebt gevonden en het niet meer de hoofdrol speelt, maar leuk zal het nooit worden 🙁

    Liefs, Leonie

    1. Nee, leuk is het inderdaad niet. Met periodes zelfs lastig, omdat ik heel soms nog even uit balans kan raken (meestal door dingen waar ik geen grip op heb). Rot ook om te lezen dat jij het afgelopen jaar ook veel fysieke pijn hebt gehad. Hopelijk gaat het nu beter met je!

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings
%d