Ondernemen

Stoppen met onderneming | 1 jaar later, wat ik nu anders zou doen

Leestijd: 3 minuten

Ongeveer een jaar geleden hakte ik de knoop door. Ik stopte met mijn onderneming, mijn eigen fotografiebedrijf. Het bedrijf kostte me bloed, zweet en vooral veel tranen. Maar als ik er op terug kijk, zou ik het nu zo anders doen.
En dat is ook precies hoe ik er nu op terug wil blikken. Stoppen met je bedrijf is niet niks. De stap zetten was überhaupt al een hele onderneming.

Ben je benieuwd hoe ik het nu zou aanpakken? Of ga je zelf een bedrijf starten? Lees dan verder!

Lekker mijn eigen hart volgen

Iets wat ik al snel kwijt was, was het volgen van mijn hart. Ik was zo gevoelig voor alle ondernemerstips en volgde deze graag op. Alleen leken deze tips niet lekker te werken bij mij.

Één van die tips was bijvoorbeeld dat je een niche moest kiezen. Dit is denk ik mijn grootste (of dan wel een na grootste) struggle geweest. Koos ik een niche, dan was de uitdaging weer voor me weg. Daardoor had ik er minder plezier in en dat straal je uit. Als ik nu naar mezelf kijk, zou ik niet meer zo’n kleine niche kiezen. Dat past totaal niet bij mij. Ik moet mijn creativiteit kwijt kunnen en op deze manier kon ik dat te weinig.

Ik ben gegaan van een niche dat ik met een mobiele studio bij mensen thuis kwam. Tot aan alleen nog maar in de natuur. Dat laatste was wel mijn favoriet omdat de natuur mijn uitdaging was. Maar ook daarin beperkte ik mezelf.

Niets aantrekken van anderen

Waar ik ook goed in was, was dat ik me veel dingen aantrok van andere fotografen. Ik zag dat ze volle agenda’s hadden, succesvolle minishoots en konden ook nog hun niche volgen. Nou over het niche volgen heb ik genoeg gezegd. Maar ik had het er maar wat moeilijk mee dat andere fotografen het drukker hadden dan ik. Ik probeerde van alles om het ook drukker te krijgen. Maar eigenlijk was het enige wat hielp, een goed tarief. Jammer genoeg had mijn bedrijf last van corona en kon ik daar niet meer uit komen.

De concurrentie werd (mede door corona) steeds groter. Dat maakte me erg onzeker en gaf me het gevoel dat veel mensen te makkelijk denken over fotografie. Maar vooral de onzekerheid nekte me hierin. De nieuwe collega fotografen zaten namelijk binnen no time vol, maar ik niet. Wat was er dan wat ik niet goed deed?

Nu ik daar zo op terug kijk, zou ik daar makkelijker schijt aan kunnen hebben. Maar op dat moment was dat (helaas) niet zo. Mijn eigen onzekerheid heeft me zo genekt.

Weg was mijn hobby

En door dit alles, wat eigenlijk ontstond uit mijn hobby, was het geen hobby meer. Ik verloor mijn plezier in iets wat ik eigenlijk het liefst deed. En als er iets is wat ik zonde vond, dan is het wel dat ik mijn plezier kwijt raakte. Door die onzekerheid en het zoeken van een niche.

Geen eigen bedrijf

Toch zou ik niet gauw meer een eigen bedrijf beginnen. Ook niet als fotograaf. Het is een harde wereld, met enorm veel concurrentie. Niet alleen in beeld, maar ook zeker in tarieven is er veel concurrentie.

Gelukkig zit ik niet meer stil en fotografeer ik nog steeds. Sterker nog, ik heb mijn plezier weer terug gevonden. Ik hou me nu vooral bezig met macro- en natuurfotografie en ook vogelfotografie en icm komt daar in voor. Soms mag ik nog wel eens wat bekende van mij vastleggen op de gevoelige plaat. Laatst stond ik zelfs nog met een foto van mij in de flair. Dat is toch wel een tof momentje!

Dus stil zitten doe ik zeker niet, ik heb mijn hobby weer terug en ik heb enorm veel geleerd van de tijd dat ik ondernemer was. En dat is ook weer iets wat niemand nog van me af kan nemen.

6 gedachten over “Stoppen met onderneming | 1 jaar later, wat ik nu anders zou doen

    1. Nee, ik denk ook niet dat ik snel de stap weer zal zetten. Of ik moet er echt op de één of andere manier inrollen. Maar zo out of the blue zal ik niet meer beginnen met een eigen bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

%d bloggers liken dit: