Ondernemerspraat #5 | Terugblik op 2020

Photographer, Camera, Photography, Digital Camera, Dslr
Bron

Het was me een jaartje wel, zeker ook op ondernemersvlak heb ik vol uitdagingen gezeten en kwam ik mezelf even kei hard tegen. Toch kwam er later in het jaar een fijne keerzijde.
Ze zeggen wel eens dat ondernemen gaat met vallen en opstaan. En zo was het dit jaar dan ook echt. In dit artikel vat ik 2020 samen in hoogte- en dieptepunten als ondernemer.

De stilte

Het jaar begon met een enorme stilte. Stilte in klanten, in potentiële klanten. Al gauw kwam corona bij ons om de hoek kijken en dat hielp ook zeker niet mee aan het werven van klanten. Ik zag mijn statistieken tot een deprimerend getal dalen. Ja, ik was er best een beetje gedeprimeerd van. Dat mag je gerust weten. Ik vond het enorm lastig.

Er ging natuurlijk van alles door mijn hoofd. Ik heb dan ook heel vaak geroepen dat ik er misschien beter mee kon stoppen. Het leek mij gewoon niet te lukken om een succesvol bedrijf te krijgen (laten we voorop stellen dat voor iedereen succes iets anders betekend).

Betere mindset is het halve werk

Ongeveer in april besloot ik te starten met een coachingstraject om mijn mindset wat te verbeteren. Ik had er eerlijk gezegd niet hele grote verwachtingen van. Maar niets bleek minder waar te zijn. Hier schreef ik dan ook een uitgebreid artikel over.
Door een betere mindset kan ik o.a. fibromyalgie veel beter handelen. Maar weet ik ook te dealen met andere dingen in het leven. Ook bijvoorbeeld dingen waar je minder grip op hebt (zoals het corona virus). Het heeft me enorm veel gebracht en ik moest echt even flink wennen aan die nieuwe ‘ik’, maar ik geloof dat ik er inmiddels wel aan gewend ben.

Klantenstorm

Oké, dit is ook voor iedereen anders. Voor mij voelde het bijna als een klantenstorm. Net na de zomervakantie begon het ineens goed te lopen. Dat was zo fijn. En zorgde er ook gelijk voor dat ik weer ging geloven in mijn bedrijf. Of het te maken heeft met die nieuwe mindset? Ik denk dat er wel iets van in zit. Al kan ik natuurlijk niks beïnvloeden van buitenaf. Toch wel heel erg fijn dat dit zo gebeurde. Aangezien ik daarvoor nog twijfelde om er mee te stoppen.

Maar die klantenstorm dus. Dat was fijn. En ik had echt enorm leuke klanten. Van alle klanten werd ik zo blij. Eindelijk de klanten waar ik graag voor wil werken. Dat was echt fantastisch! Dit heeft ongeveer een half jaar aangehouden. Super fijn. Daardoor kan ik nu de lockdown redelijk doorstaan zonder eigen geld in te leggen. Maar ook hier zit natuurlijk een grens aan verbonden.

Onzekerheid door de overheid

In de eerste lockdown was het al onduidelijk. In de tweede lockdown was het wederom onduidelijk wat een fotograaf nou mag en niet mag. Ik heb tot 3x toe mijn website moeten aanpassen omdat de ene A zei en de ander B. Frustrerend was het en ik werd er ook best wel boos van.
Communicatie is bij de overheid niet echt het sterkste punt op dit vlak. Prima dat ze regels bedenken, maar als ze zelf niet eens weten wat geldt voor een fotograaf… Nou ja, dat dus.

Inmiddels is het duidelijk dat ik nog wel fotoshoots mag doen. Maar beperkt zijn ze wel. Eigenlijk alleen de gezinsshoots (uit hetzelfde huishouden) kan, zwangerschapsschoots (zelfde huishouden), loveshoots (zelfde huishouden) en portretten voor wie alleen durft.
Er blijf niet veel over van mijn aanbod, maar het is gelukkig nog wel wat. Echter is het in de winter altijd wel schaarser met buitenshoots.

Ondanks alle onzekerheid heb ik nu wel het vertrouwen dat het weer goed gaat komen. En right at the moment heb ik lekker vakantie en kan ik daar écht van genieten, aangezien alle fotoshoots waren afgerond.

Wat vond ik uiteindelijk van heel 2020 businesswise?

2020 was echt een bijzonder jaar. Ik heb zóveel geleerd, gedaan, geinvesteerd en gefotografeerd. Ik heb de donkere kant van het ondernemen gezien, maar ook de zonnige kant. Het was absoluut een jaar van Jantje huilt en Jantje lacht. Een jaar wat enorm bewogen was. En toch denk ik dat dit jaar in het teken stond van Groei. Want uiteindelijk heeft dit alles mij wel persoonlijk én zakelijk enorm laten groeien.

4 comments / Add your comment below

  1. Wat jammer dat de start van 2020 wat moeizaam ging en corona heeft hier zeker geen deugd aan gedaan. Een fijn nieuw jaar gewenst en hopelijk een beter als vorig jaar 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings
%d bloggers liken dit: