Een nieuw hoofdstuk #1 | Terugblik op het ondernemen

In mijn maandoverzicht vertelde ik al dat ik een artikel wilde wijden aan de drastische verandering in mijn leven. Namelijk het stoppen met mijn eigen bedrijf. Maar ik heb veel te vertellen en ik wil jullie graag meenemen met mijn reis, dus heb ik besloten er een blogreeks van te maken. De blogreeks kun je herkennen met de naam “Een nieuw hoofdstuk”.

In dit eerste artikel ga ik je eens even 4 jaar terug in de tijd meenemen. En vertel ik over de afgelopen 4 jaar. Zo lang ondernemen is niet niks en het loslaten daarvan natuurlijk ook niet. Lees snel verder!

31 juli 2018 – Dag van inschrijving

Nadat ik had besloten voor mezelf te beginnen als fotograaf, ging ik mij inschrijven bij de KvK. Dat klinkt altijd spannender dan het daadwerkelijk is. Maar dit was wel hét startmoment. Dat vind ik dan toch altijd wel weer bijzonder, ofzo.

Maar natuurlijk ben je er nog niet met zo’n inschrijving. Dan moet je een website (laten) maken, netwerken bezoeken et cetera. Nu was het maken van een website voor mij gelukkig geen probleem en ben ik hier best handig in, al zeg ik het zelf. Netwerken was daarentegen wat minder mijn hobby. Ik ben absoluut niet schuw, maar ik kom ook niet graag op de voorgrond. Toch heb ik best wel wat netwerken bezocht, daar een hoop mensen mogen leren kennen.

Alles gaat met vallen en opstaan

Het is zo cliché als wat, maar alles gaat met ups en downs. Goede en slechte momenten. Vaak is het de kunst om er ook weer uit te komen. Dat ik dat 4 jaar lang heb volgehouden, vind ik een prestatie op zich. Ondernemen is echt niet makkelijk en misschien dat ik het zelfs ook wel wat heb onderschat.

Wat ik vooral zo ontzettend lastig vond, was dat het soms even wat ‘drukker’ kon zijn en vervolgens weer maanden doodstil. Ik kon het gewoon niet aan elkaar rijmen hoe dat zou komen. En ook mijn eigen marketing begon ik echt heel erg lastig te vinden na 3 jaar. Sowieso ben je zelf je eigen zwarte vlek. Dus marketing was echt wel een puntje van kritiek.

Nog iets wat ik vooral in het begin lastig vond, was de negatieve lading die ik kreeg van klanten. Uiteindelijk wist ik dit te voorkomen door andere tarieven te hanteren en daardoor dus ook ander soort klanten aan te trekken. Ondanks dat het daardoor rustiger werd, had ik wel de laatste 2 jaar de leukste klanten.

Creativiteit valt niet te sturen

Creativiteit vind ik zo iets moois. Maar tegelijkertijd is het heel lastig als werk. Als je niet in die ‘flow‘ zit, dan word het wel lastig om lekker creatief bezig te zijn. De laatste paar jaren raakte ik dan ook echt mijn creativiteit kwijt in de fotografie. Super jammer natuurlijk!

De laatste maanden van het ondernemen, heb ik de creativiteit wel weer teruggevonden. Vol goede moed had ik wat dingen bedacht om dit te stimuleren en uit te werken. Alleen was ik even vergeten dat ik deze verandering weer opnieuw ‘aan de man’ moest gaan brengen. Aii… daar had ik eigenlijk helemaal geen puf meer voor. Geen zin meer in.

Ik was helemaal op

Pas op vakantie merkte ik hoe erg ik op was, wat betreft mijn eigen bedrijf. Jaren lang van alles geprobeerd om er een mooi bedrijf van te maken. Een mooi bedrijf wat voor mij goed genoeg zou lopen. Twee jaar geleden, na de eerste lockdown, had ik nog heel erg veel hoop. Het liep namelijk ineens “storm”. Maar helaas is het daar toen bij gebleven.

Ik weet en wist gewoon niet meer hoe ik nog klanten kon aantrekken. Verleiden. Ik was er klaar mee om steeds maar weer mezelf aan te bieden als fotograaf. Ik was er klaar mee om anderen ervan te overtuigen dat ze mij moesten hebben. Ik was letterlijk leeg.
Bijzonder dat je dat pas merkt wanneer je op vakantie bent. Dat je dan pas vanuit een helikopterview kunt kijken naar je bedrijf. Ik voelde zoveel afkeer, dat ik de social media kanalen voor mijn bedrijf ontweek. Terwijl ik eigenlijk normaal er geen genoeg van kon krijgen. Ineens vond ik ook alle ondernemers vervelend. Toen moest ik wel even achter mijn oren krabben…

De knoop doorgehakt

Het heeft wel een zwaar gesprek met mijn man nodig gehad, voor ik de handdoek daadwerkelijk in de ring kon gooien. Ik vond het zó moeilijk. Het was mijn kindje, dacht ik. En na dit had ik niks meer. True en not true. Maar eenmaal toen ik besloot dat het genoeg was geweest, viel er een enorme last van mijn schouders. Ik hoefde niet meer…

8 comments / Add your comment below

  1. Wat knap dat je zo’n moeilijke beslissing hebt genomen, dat kan niet makkelijk geweest zijn. Sowieso heb je veel ervaring opgedaan die niemand je meer kan afnemen, wat je in de toekomst ook besluit te doen. Veel succes, hopelijk komen er snel nieuwe kansen op je pad. 🙂

  2. Heel moedig deze beslissing! En hey, toch deze geworden dus 😉 Ik ga even alles bij lezen, ben een hele tijd offline geweest. Dus ben benieuwd naar al je nieuwe artikelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings
%d bloggers liken dit: