Wat heb ik geleerd van het ondernemerschap?

Zoals jullie wellicht wel hebben gelezen, is voor mij het ondernemerschap niet de juiste richting. Inmiddels gaat het – gelukkig – een stuk beter met mijn gezondheid en kan ik mij gaan richten op een baan bij een baas. Maar de afgelopen 2 jaar heb ik wel als ondernemer gewerkt en daar heb ik natuurlijk een hoop van geleerd.
Vandaag zal ik – al samenvattend – een boekje open doen van de leerzame momenten tijdens het ondernemerschap.

 • Één van de meest belangrijke dingen en ook het geen wat ik als eerste heb moeten leren is netwerken. Ik vond het werkelijk doodeng. Ik was nooit goed in groepen waar ik niet tot nauwelijks mensen ken. Toch heb ik bij een soort open coffee de eerste stap gezet en ben ik lid geworden van een ondernemersvereniging.
 • Ook iets wat je wel echt nodig hebt tijdens het ondernemerschap is dat je gelooft in jezelf en in dat geen wat je aanbied. Alleen dan heb je de overtuigingskracht om klanten te werven zonder dat het je moeite lijkt te kosten.
  Helaas was ik – door omstandigheden – dat geloof in mijn dienst kwijt geraakt en belandde mijn bedrijf in een diepte punt. Maar waar een deur dicht gaat, gaat er ook eentje open.
 • Ik heb geleerd om niet te jengelen aan potentiële klanten. Het is natuurlijk even zoeken wat voor jou werkt en waar jij je prettig bij voelt. In het begin ging ik dan ook veel verder dan mij eigenlijk lief was. Dat had mij aan het denken gezet en besloot ik de potentiële klanten maximaal 3x te benaderen. Want in mijn geval riepen er een hoop dat ze me nodig hadden, maar ze ondernamen geen actie. Na een aantal keer benaderen leg ik de bal bij hun neer.

 • Ik heb geleerd mijn mannetje te staan (of in mijn geval vrouwtje). Ik was nooit zo, maar misschien is dat ook wel mijn allergrootste ontwikkeling die ik heb doorgemaakt door het ondernemen.
 • En ik ben zomaar op wild vreemde mensen afgestapt om mijn dienst te verkopen. Zo ben ik een plaatselijke kledingwinkel en een makelaar binnen gestapt en heb ik precies op dat moment een gesprek gehad over mijn dienst en wat ik voor hun zou kunnen betekenen. Het was zó eng, maar enorm leerzaam. Ik ben geen drempel maar een berg over gestapt.
 • Maar van alle positieve dingen heb ik ook wat van de negatieve dingen geleerd. Of ja, negatief is wel erg zwaar. Je snapt mij vast wel.
  Zo heb ik geleerd niet eeuwig gesprekken te voeren met potentiële klanten zonder kosten. In het begin deed ik niet anders, want klant is koning. Maar ik liep ontzettend vaak geld mis en ook twijfelde ik aan de geloofwaardigheid van mezelf als ik er niks voor zou vragen. Het eerste gesprek zou dan gratis zijn en de daaropvolgende een kleine vergoeding.
 • Sommige projecten slaagden niet. En dat is jammer. Niet iedereen is geschikt voor bloggen, weet ik nu. Hoe leuk ik het ook vind en hoe goed ik het ook kon overbrengen, niet iedereen vind dat ook en kan het ook. Ondanks dat ze ook mij als blogger konden inhuren, wilden iedereen het liever zelf doen of niet.
 • Nog zo iets, je wilt (en moet) investeren. Maar in sommige dingen was ik wellicht iets te enthousiast. Zo bestelde ik begin vorig jaar een enorme doos met pennen met het logo van mijn bedrijf. Helaas heb ik maar een paar tientallen kunnen uitdelen en de rest staat – jawel – nog in de kast…

Ik heb natuurlijk nog veel meer geleerd van het ondernemerschap, maar dit zijn ook de dingen die ik aan andere (toekomstige) ondernemers zou willen meegeven. Het is ook heel belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat je wilt bereiken. Spreek het uit naar je omgeving en schrijf het op. Je hoeft geen ondernemer in hart en nieren te zijn, je kunt het vak ook zeker leren als je daar voor open staat.

Zou jij willen ondernemen? En zo ja, wat zou je dan graag willen doen?

8 comments / Add your comment below

 1. Het lijkt mij ook zeker niet zo makkelijk hoor! Het lijkt mij wel tof. Lekker thuiswerken, mijn eigen baas zijn. Mijn eigen dingen bepalen. Ik wil graag een eigen webshop beginnen (maar daar moet je in investeren en dat gaat nu niet). Ik heb nu wel werk, maar dit is niet wat ik wil blijven doen. Ik mis mijn “vrijheid” (al is ondernemen hard werken). Op wildvreemde mensen afstammen om je dienst te verkopen lijkt mij best eng hoor! Toch goed dat je deze stap hebt gezet. Je hebt een hoop geleerd!

 2. Ondernemer zijn is echt niets voor mij. Ik zou er dan ook niet zo snel voor kiezen 🙂 Mooi om te lezen dat je er lering uit hebt gehaald, dat is toch altijd het belangrijkste.

 3. Mooi, helder verhaal. Ik ben al jaren ondernemer en het bevalt mij goed. Maar in het begin was het voor mij ook een struikelparcours. Daardoor leer je wat werkt en wat niet werkt, voor jou dan in elk geval.
  Mensen denken er vaak heel gemakkelijk over, over het ondernemerschap, maar je komt van alles tegen. Daardoor natuurlijk ook weer een boeiend proces!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings
%d bloggers liken dit: