Hoe is mijn schrijfproces met een gedicht?

Leestijd: 3 minuten

Wie mij op Instagram volgt heeft het misschien al gezien, maar ik ben bezig met mijn eigen gedichtenbundel. Ik ben al goed bezig, maar hij is nog niet genoeg gevuld naar mijn zin. Gedichten schrijven (en überhaupt schrijven) is een creatief proces. Maar hoe werkt het bij mij? Ik vertel het je vandaag in dit artikel!

Emoties zijn de key

Het is gek, of juist niet, maar ik moet in een bepaalde sterke emotie zitten om een goed gedicht te kunnen schrijven. Zomaar een gedicht uit mijn mouw schudden lukt dus niet altijd. Er zijn verschillende emoties die mij (kunnen) aanzetten tot het schrijven van een gedicht, zoals verdriet, boosheid maar ook trots en blijdschap.

Vaak komt er een gedicht uit vloeien als ik mijn emoties een plekje moet geven. Dus je kunt stellen dat alle gedichten die in het bundel komen te staan ook erg persoonlijk zijn. Maar omdat ze voor iedereen anders in te vullen zijn, wil ik ze toch ook graag delen met de rest van Nederland (en België).

Snelle schrijver

Een gedicht komt vrij snel op papier. Een paar woorden schieten dan door mijn hoofd en als het kan begin ik meteen te schrijven. Ik laat ze vrijwel altijd aan twee mensen lezen, een goede vriendin en mijn vader. Buiten dat ze het waarderen, zijn ze ook kritisch. Zo kan ik sommige gedichten net even iets sterker maken.

Wel is het lastig als een gedicht op een ongeschikt moment in mijn hoofd komt. Ik heb zelfs een periode gehad dat ik ’s nachts, als ik naar de wc was gegaan, mijn telefoon erbij moest pakken om de gedichten op te schrijven. Slapen kon ik anders ook niet omdat ik te bang was dat ik het zou vergeten.

Gelukkig is dat momenteel niet aan de orde. Ik ben ook zuinig op mijn slaap, dus ik heb ook liever dat ze overdag komen.

person holding silver retractable pen in white ruled book
Photo by Ylanite Koppens on Pexels.com

Het blijft er niet bij één

Meestal als ik eenmaal aan het schrijven ben, volgen er in een rap tempo meerdere gedichten. Allemaal met diezelfde emotie die ik nog aan het verwerken ben. Misschien komt dat omdat mijn gedichten meestal kort en krachtig zijn. Wat ik ook het liefst schrijf. Ik schrijf er dan meestal een stuk of 3 achter elkaar.

Soms lijkt het net lopende band werk, zo snel dat het gaat als het eenmaal vloeit. Maar als ik klaar ben, dan ben ik het ook kwijt. Zomaar afbreken is eigenlijk een doodzonde, want dan blijft het in mijn hoofd spoken. Ik moet het dan dus wel echt kwijt.

Verwerkingsproces

Eigenlijk is het schrijven van een gedicht mijn eigen verwerkingsproces van iets. Of het nu positief is of negatief. Ook het overlijden van mijn beste vriendin kan ik op deze manier op een fijne manier verwerken. Ik kan mezelf hierin gek genoeg het beste uitdrukken.

Nu ben ik vooral bezig met gedichten die je een mooi inzicht geven, maar ik heb nu al een tweede bundel in mijn hoofd die ik wil gaan maken. Ik hoop dat ik snel tevreden ben met het aantal gedichten die ik op papier heb gezet, zodat ik deze kan laten publiceren.

Schrijf jij ook wel eens gedichten of in bijvoorbeeld een journal om iets te verwerken?

4 gedachten over “Hoe is mijn schrijfproces met een gedicht?

  1. Ik vind het herkenbaar dat als je eenmaal begint, er vaak meerdere gedichten volgen. Meestal krijg ik een idee voor een eerste zin en dan volgt de rest.

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings
%d