Persoonlijk | 3 redenen waarom ik (nog) geen kind(eren) heb

Animal, Ducklings, Baby, Beak, Bird, Cute, Duck
Bron

Kinderen, het is toch wel een onderwerp nadat je getrouwd bent of lang samen bent. Ik vind het eigenlijk geen onderwerp waar je niet zomaar over moet beginnen. Je weet nooit of je hiermee iemand (onbewust) kwetst.
Een paar jaar terug, nog voor mijn man en ik trouwden, kregen we ook te maken met deze brandende vraag. En vandaag doe ik mijn persoonlijke boekje open wat mijn persoonlijke redenen zijn om (nog) niet aan kinderen te beginnen. Ik wil nu ook niet iemand voor het hoofd stoten overigens, dit is gewoon puur hoe ik het op mezelf baseer. Maar mocht je benieuwd zijn, lees dan verder.

Fibromyalgie

Hoewel het voor veel misschien geen reden is om niet aan kinderen te beginnen, is dit voor mij wel zo. En toch heb ik er kort geleden nog anders over gedacht. Ik ben weer terug bij mijn oude mening.
Ik heb het namelijk zwaar genoeg met mezelf. Soms heb ik echt mijn handen vol om mezelf op de rit te krijgen en te houden. Zeker in slechtere periodes slaap ik weinig en heb ik veel pijn. Dan moet ik er ook echt niet aan denken dat er een kleine bij is die ook mijn aandacht vraagt. Want door al die pijn en korte nachten, heb ik nog maar een schrijntje energie over. Dat heb ik gewoon heel hard nodig om te kunnen herstellen.

Geen moedergevoel en kinderwens

Ook zo iets wat misschien toch wel belangrijk is. Maar een moedergevoel heb ik nooit gehad. Behalve bij mijn hondje Budgie dan. Maar een hond is natuurlijk geen kind en totaal niet te vergelijken. Het moedergevoel is bij mij eigenlijk nooit echt geweest.
Daarnaast, wat naar mijn idee bij elkaar hoort, heb ik nooit een échte kinderwens gehad. Niet zo een wat je niet tegenhoud. Wel hebben we het een tijdje kort overwogen en serieus over nagedacht. Een échte intense wens is alleen nooit om de hoek komen kijken.

Carrièremens?

Ik vind het altijd een beetje een raar woord. Maar ik denk wel dat dit voor een groot deel klopt. Zowel bij mij als mijn man. We zijn allebei ambitieus. Ik heb twee bedrijven en mijn man een hoge financiële functie waar veel tijd in zit. We streven altijd naar meer en beter.

Het is goed zo

Het klinkt misschien ook heel raar, maar ik voel me zo goed. We zijn gelukkig met deze samenstelling. We hebben nog zoveel andere wensen waarmee we ons leven kunnen en willen verrijken. Voor ons is het niet nodig om ons leven (nu) te verrijken met (een) kind(eren).
Zeg natuurlijk nooit nooit. Wie weet veranderd deze gedachten en gevoelens nog wel eens. Al zien we dat zelf niet zo snel gebeuren.

Q: Heb jij een kinderwens en is deze al vervult of nog niet?

10 comments / Add your comment below

 1. Wat een persoonlijk artikel! Vind het ook altijd zo’n vraag die je eigenlijk echt niet kan stellen.

  Zelf heb in al vanaf dat ik jong was een heel sterke kinderwens. Nu ik chronisch ziek ben heb ik er wel over getwijfeld, maar hij is te sterk. Maar goed, er is nu geen partner in beeld, dus geen optie.

 2. Moi dat je hier zo open over schrijft. Mijn verhaal ken je al: ik had ook geen bewuste kinderwens en ook niet het gevoel ooit moeder te willen worden. Uiteindelijk toen ik 25 was is er een keerpunt gekomen, eentje die ik niet met mijn vinger kan aanwijzen. Inmiddels al een aantal maanden moeder en kan me niet meer anders voorstellen.

  Ik vind het juist knap dat je juist deze keuze zo weloverwogen maakt. Dat zegt heel veel over jou als persoon<3

  1. Jouw verhaal ken ik ook en die vind ik dan ook heel bijzonder hoe je gedachten toch zo kunnen veranderen. Ik dacht zelf dat dat bij mij ook zo zou zijn, toen ik er anders over nadacht. Zeg natuurlijk nooit nooit, maar voor nu is de keuze bewust om er niet aan te beginnen. Het is ook een hele verantwoordelijkheid, geen pakje boter die je gerust kunt vergeten dat hij in de koelkast staat 😛

 3. Ik wilde juist altijd moeder worden en kon mij echt niet inleven in vrouwen die zeker wisten dit niet te willen. Juist nu ik twee kinderen heb snap ik mensen beter. Ik ervaar het niet als zwaar en heb nog geen seconde spijt gehad. Kinderen doe je niet zomaar even, ik vind het mooi dat je hier bewust over nadenkt. Wanneer je geen kinderwens hebt is het ook veel simpeler. Een leven zonder kinderen is ook heel mooi. Je hebt veel tijd voor jezelf, je werk en hobby`s. En tijd voor mijzelf mis ik soms wel eens, maar dat komt wel weer. Het gaat erom dat iedereen voor zichzelf en mogelijke toekomstige kinderen de beste keuze maakt. Ik vind je blog erg leuk en ben je via bloglovin en Instagram gaan volgen.
  liefs

  1. Dankjewel voor je uitgebreide en lieve reactie. Ja, zo is het ook eigenlijk inderdaad. Maar soms voelt het egoïstisch dat ik dat niet wil, terwijl “je omgeving” het wel verwacht. Gekke gedachte natuurlijk, want het is mijn leven. Maar best lang een struggle geweest (en soms nog wel eens).

 4. Juist heel mooi en belangrijk dat je hierin voor jezelf een afweging maakt. Ik kan me goed voorstellen dat kinderen krijgen een enorme stap is en je leven totaal verandert. Dan moet het natuurlijk wel echt 100% goed voelen. Heel begrijpelijk dus dat je niet over één nacht ijs gaat en (voorlopig) geen kinderen wilt. Wie weet draait het ooit bij. En zo niet, dan is daar ook niets mis mee. Het is een keuze die je voor jezelf maakt – wat anderen daar ook van vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings
%d bloggers liken dit: