Podcast #4: De ondernemersdip en tips voor jou

Schrik niet, ik heb besloten mijn podcast via Youtube aan te bieden om te luisteren. Waarom? Omdat vrijwel iedereen Youtube heeft en iedereen kan het openen. Ik heb gemerkt dat dit bij Soundcloud wat werd beperkt en dat vond ik jammer. Omdat ik nog geen budget heb om het op onder andere iTunes en Spotify te kunnen plaatsen, leek mij dit de beste oplossing. Ik wil namelijk dolgraag mijn verhaal kunnen delen!

Deze keer weer een nieuwe podcast, waar ik ook al een uitgebreid artikel over had geschreven. Dit artikel is zo persoonlijk dat ik heb besloten deze achter een wachtwoord te zetten. Mocht je deze nog willen lezen, je bent vrij om mij een berichtje te sturen voor het wachtwoord.
In deze podcast vertel ik ook over mijn ondernemersdip, maar vooral ook hoe ik hier weer (langzaamaan) uit kom/ben gekomen.

Lees je liever? Klik dan op ‘lees verder’.

Inmiddels alweer een dikke maand geleden zat ik bij de Masterclass Groeien met je Bedrijf van Bart van de Bemt. Ik hoor het hem nog zeggen: Bijna alle ondernemers krijgen rond het eerste jaar van het ondernemen een dip. Ik dacht nog: Há, dat zit ik en ik heb MOOI nergens last van.

But i was wrong… Op dat moment had ik inderdaad nog nergens last van, maar ik worstelde al wel met wat dingen. En ik denk dat we als ondernemers altijd wel wat te worstelen hebben. Dat het worstelen voor mij een moment werd dat ik het echt even niet meer zou weten, had ik totaal niet zien aankomen.

Tja, eigenlijk wanneer we er aan beginnen, weten we het donders goed toch? Ondernemen gaat met ups en ook met downs. Ondernemen is elke dag weer zoeken naar de juiste weg. Ondernemen is nieuwe dingen proberen. En ik heb nu ook geleerd: ondernemen is dicht bij jezelf blijven.
Dat was iets wat ik niet zo goed heb gedaan het afgelopen jaar. En daar zit wel een groot deel van mijn ‘down’ die ik heb gehad. Mijn man hield mij een spiegel voor die ik eerst niet zo geloofde, maar toen meerdere mensen het zeiden, kon ik niet anders dan ze gelijk geven. Ik heb gewoon een jaar lang gedaan waarvan ik dénk wat een anders van MIJ VERWACHT. Maar moet het niet zo zijn dat ik iets ging doen WAT IK WIL? Waar ging het fout?

Gelukkig weet ik het heel goed waar het fout ging. Ik weet het DONDERSGOED. Ik wil graag op eigen benen staan, het geld moet naar binnen rollen. Dus hop die gezinsshoot doen we er ook nog even bij. En nog één, en nog één. Oh, dat loopt beter dan gedacht. Misschien moet ik dit maar standaard aanbieden. Ja, dat ga ik standaard aanbieden. MAAR IK HEB ME NOG NOOIT AFGEVRAAGD OF IK HET WEL WIL! Dat is misschien wel de ALLERGROOTSTE fout die ik heb kunnen maken. Want was ik niet heel toevallig begonnen met ondernemen in iets wat mijn passie is? Was dat niet één onderdeel van de reden dat ik ben begonnen om als fotograaf te beginnen? 

Dat was precies waar het dus fout ging. Ik ging werken naar het idee wat anderen van mij zouden verwachten en vergat gewoon totaal rekening te houden met mezelf. Met wat ik wil en wat ik voor ogen had. 

Wat ik deed liep een tijdje best goed, maar het viel langzaamaan dood. Ik denk dat dat komt omdat ik niet écht honderd procent het gevoel erbij had. Hoe je het went of keert, dat ga je onbewust uitstralen.

Ik ben na twee dagen huilen, balen van mezelf overgegaan in schrijven. Ik heb alles van me afgeschreven wat me dwars zat. Dat waren aardig wat kantjes vol en als ik het terug lees maakt me het weer verdrietig. Waarom deed ik dit mezelf aan?

De dag erna ben ik gesprekken gaan voeren met anderen om er achter te komen wat ik ook al weer wilde. Ik was totaal DE DRAAD KWIJT. Ik wist echt even niet meer wie ik was in dit bedrijf en wie ik wilde zijn. 

Na deze gesprekken schreef ik op wat ik nou wel wilde. Geld is even heel onbelangrijk. Geld is makkelijk en ook noodzakelijk. Maar om iets vol te houden moet je het wel echt leuk vinden.

Toch heb ik veel gehad aan deze gesprekken. Mijn richting en doel is weer helder. Ik ga wat andere dingen doen. Ik wil niet die duizend in één fotograaf zijn waar we er juist al zoveel van hebben. Ik wil iets bijzonders doen. Ik wil iets bijzonders meegeven aan mijn klanten. Ook wist ik vrij snel dat bepaalde shoots niet meer op mijn website moesten staan. Want deze shoots bood ik aan omdat ze BIJ ANDEREN wel goed liepen. Maar niet omdat ik deze het leukste vond. NOOIT DOEN!!!

Natuurlijk wil ik jou ook behoeden voor zo’n moment in je ondernemerscarriere. De kans dat je tegen een soort gelijke situatie aanloopt is aanwezig en absoluut niet erg. Eigenlijk is het heel erg verhelderend. Ik heb een paar tips voor je die je kunt ondernemen wanneer je merkt in een soort gelijke situatie te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings
%d bloggers liken dit: