Ondernemen 2.0 | Podcast #2: Waarom ik ben gaan ondernemen

Het is weer tijd voor een nieuwe podcast. Hij staat al eventjes online, maar ik had nog niet de tijd gehad hem hier ook te plaatsen. Als je liever leest, dan kun je klikken op “lees meer”, om de geschreven versie van deze podcast te kunnen lezen. Ik ben weer benieuwd wat je ervan vindt!

In mijn eerste podcast heb ik het al een heel klein beetje laten doorschemeren waarom ik voor mezelf ben gaan werken. Maar er zit best een verhaal achter eigenlijk. Toen ik bijna 18 werd, werd er bij mij de diagnose fibromyalgie vastgesteld. Dat was aan de ene kant super heftig en aan de andere kant viel er een last van mijn schouders af. Na járen pijn zonder verklaring er voor te hebben, kwam er na veel onderzoeken iets uit. Maar dit betekende ook veel voor mijn toekomst. Mijn reumatoloog op dat moment adviseerde mij en mijn ouders dan ook om te kijken of ik in aanmerking kon komen voor een Wajong uitkering. Gezien mijn klachten zou het voor mij nog eens lastig kunnen worden met werken en school. Dat school wisten we al, want op het moment van de diagnose was ik al een paar maanden gestopt met mijn opleiding recreatie omdat ik het gewoon niet trok.

Dat advies hebben we toen opgevolgd. Over dat traject wil ik niet teveel kwijt. Ik weet wel dat het een lang traject was (in elk geval in mijn herinnering) maar uiteindelijk heb ik het wel gekregen. Gelukkig maar! Want tot 2/2,5 jaar geleden was werken voor mij eigenlijk niet zo vanzelfsprekend.

Dat knetterde enorm in mijn hoofd. Ik wilde helemaal niet niks doen. Ik voelde me totaal nutteloos en ja, ik verveelde me ook vaak. Maar ik kon ook gewoon niet zoveel.

Gelukkig ben ik vanaf het moment van de diagnose altijd stellig genoeg geweest en heb ik van alles geprobeerd om een papiertje te halen. Zo trots als een pauw was ik toen ik mijn eerste diploma op zak had. Maar het werk zelf, dat kan ik eigenlijk niet doen.

Nou ja goed, ik verzin dan wel weer wat anders. Eerlijk gezegd ben ik de volgorde een beetje kwijt geraakt maar laten we vooropstellen dat ik echt veel opleidingen en banen heb geprobeerd. Meestal lukte het niet. Alleen opgeven? Nee, dat stond en staat niet in mijn woordenboek.

Uiteindelijk kreeg ik de smaak van marketing te pakken. Super interessant vond ik dat. Daar wilde ik meer mee. Vooral op het gebied van online en social media marketing was ik enorm geïnteresseerd. Ik wilde zo graag, dat ik gewoon bedrijven ben gaan bellen om te vragen of ik ervaring op mocht doen en mijn hele verhaal erbij. Vrijwel altijd ging de deur gelijk dicht. De moed zakte soms écht in mijn schoenen. GUNDE ER DAN NIEMAND MIJ DIE KANS OM IETS TE BETEKENEN VOOR DE MAATSCHAPPIJ?!

Gelukkig na veel bellen, gesprekken en theetjes verder was er een bedrijf die mij de kans aanbood. SUPER ENTHOUSIAST was ik. En enorm blij. Echt ENORM blij. Ik ging met super veel plezier naar mijn werk en vond alles interessant. En ik ontdekte dat social media mij het meeste lag. Maar vanwege mijn prille ervaring kon ik niet blijven en moest ik na een halfjaar het bedrijf weer verlaten. Op dat moment wist ik dat ik door wilde gaan in de online en social media marketing.

Binnen een maand ongeveer had ik weer een baan binnen de online marketing op 0-uur basis, maar zat er gemiddeld 20 uur. Ik vond het heerlijk om uit huis te zijn en me nuttig te kunnen maken. Na een aantal maanden begon ik te merken wat het werk wat af nam en bereide ik mezelf voor op een mogelijk ontslag. Ik ging alvast op onderzoek uit of ik wat voor mezelf kon doen met social media marketing.  

Maar ik vond toen van mezelf ook dat ik te weinig wist. Hoe ik er nu precies op kwam weet ik niet meer, maar ik begon een beetje te experimenteren met fotografie. Rond mijn 21ste heb ik de fotovakschool (met veel moeite) gevolgd en dacht dat ik daar misschien toch iets mee moest gaan doen. Dat dat een succes zou worden had ik nooit gedacht en al helemaal niet dat ik toestemming zou krijgen van het UWV om hier aan te beginnen.

Wat ik nog niet heb verteld is dat ik voor de marketing periode ik al eerder een eigen bedrijf heb gehad. Hier blogde ik voor andere bedrijven en leerde ik ze het bloggen. Alleen op dat moment had ik nog zoveel last van mijn fibromyalgie, dat ik het daardoor niet van de grond kreeg en na ongeveer 2,5 trok ik er de stekker uit. Toen ging het wel beter met me dankzij een geweldige maar eenvoudige “behandeling”. Ik begon me zelfs zo goed te voelen, dat ik meer wilde dan alleen een beetje therapeutisch bezig zijn. En dus zag ik in marketing het verlengde van wat ik al deed.

Dus helemaal nieuw als ondernemer ben ik niet. Wel ben ik nu uiterst gedreven om een succes te maken van dit bedrijf en dat gaat mij lukken ook!

Waarom vertel ik jou dit nou, zal je wel denken? Je gooit even zo hoppa heel je verhaal op straat. Klopt, maar ik maak van mijn verhaal ook absoluut geen geheim. Al ben ik wel eerlijk dat ik niet zo graag praat over de periode dat ik eigenlijk niet zoveel kon. Maar ik ben en was altijd zó gedreven om iets te vinden wat mij zou passen. Dat is mij sowieso gelukt.

Ik heb gewoon iets gedaan waar heel veel mensen jaloers op zijn. Ik heb van mijn grote hobby mijn werk gemaakt. Wie wilt dat nou niet? Nou zal ik eerlijk toegeven dat ik dat eerst niet zo rooskleurig zag. Maar het is eigenlijk heel erg slim en fijn. Want het voelt niet altijd als werk. Ik vind het heerlijk en ik geniet er elke keer weer van. Ik haal er zo ontzettend veel voldoening en plezier uit. En dat ik berichtjes krijg van klanten die er zo blij mee zijn, geeft mij een ongelooflijk warm gevoel.

Ik weet helaas dat negatieve dingen veel langer in je geheugen blijven hangen, dan de leuke en positieve herinneringen. Dus waarom zou je niet meer van die mooie herinneringen maken en deze vast laten leggen?

En waarom zou jij niet gewoon je droom achterna gaan? Wat is voor jou de reden om het niet te doen? Is het geld? Want in veel gevallen heb je dat niet eens nodig. Dat klinkt misschien raar, maar ik ben gewoon begonnen met wat ik heb. Denk groots, maar begin klein. Begin in elk geval vandaag nog. Het maakt niet uit wat je wilt doen. Maar als je bijvoorbeeld net als ik fotograaf wilt worden, begin aan je portfolio, je website. Noem maar op. Als je nu niks doet, gebeurt het ook niet. En nu voel ik me wel even zo’n coach. Wat ik totaal niet wil, maar ik weet wel dat het waar is.

Het leven is wat mij betreft véél te kort om niet je dromen achterna te gaan.

6 comments / Add your comment below

  1. Wat een mooi verhaal en leuk dat je het deelt Als je mensen hun verhaal leest, dan weet je dat succes bij niemand komt ‘aanwaaien’ (en dat het dus ook voor iedereen kan gebeuren). Lijkt me erg lastig als je door ziekte steeds op de rem moet, maar fijn dat het beter gaat en het bij jou zo goed heeft uitgepakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gelukkigdedertiende.nl.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren.

Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Alle bestanden en/of foto's zijn eigendom van https://www.gelukkigdedertiende.nl. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te gebruiken.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig.

Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit.

Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd.

Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht.

Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren.

Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.

Save settings
Cookies settings
%d bloggers liken dit: